szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) előző elnöke szerint az utókor a II. Világháború utáni időszak legszorítóbb amerikai pénzügyi válságának fogja tartani a jelenlegit, amelynek sok áldozata lesz.

Alan Greenspan. Nem jók
az előrejelzési modellek
© AP
A bankár hétfőn a londoni Financial Timesben tette közzé elemzését, amelyben kifejtette, hogy a szabályozói reformoknak nem szabad korlátozniuk a versenyt és a piaci rugalmasságot. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a válság különösen keményen érinti a ma használt pénzügyi kockázatértékelési rendszert, amelynek számos eleme nem állta ki a nyomáspróbát. Ám reménykedik, hogy nem lesz az áldozatok között a kockázatviselő felek önfelügyelete és általánosságban véve a pénzügyi önszabályozás, mint a globális pénzügyi rendszer alapvető kiegyensúlyozó mechanizmusa.

A Fed volt elnöke szerint a bankrendszer tőkemegfelelési előírásait, amelyek az elmúlt két évtizedben alakultak ki, a legutóbbi tapasztalatok ismeretében „alaposan át fogják szabni, a magánbefektetők máris nagyobb tőkefedezeteket és kockázatterítést követelnek”.

Greenspan szerint biztosra vehető például, hogy a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) égisze alatt dolgozó bölcsek módosítani fogják a nemrég formába öntött Bázel-II. nemzetközi tőkemegfelelési szabályozási egyezményt. Kérdések merülnek fel emellett „a matematikailag elegáns” gazdasági előrejelző modellekkel kapcsolatban, amelyek ismét alkalmatlannak bizonyultak a pénzügyi válság vagy éppen a recesszió megjóslására.

Arra az önmaga által feltett kérdésre, hogy a folyamatok miképp alakulhattak ennyire rosszul, Greenspan azt a választ adja: az alapvető gond az, hogy mind a kockázati, mind az ökonometriai modellek – legyenek bármennyire összetettek – még túl egyszerűek ahhoz, hogy átfoghassák a világgazdaságot irányító változók teljességét.

A Federal Reserve volt vezetője szerint az igen fejlett statisztikai modellekre épülő kockázatkezelés ilyen gyenge szereplésének leghitelesebb magyarázata, hogy a becslésekhez „az eufória és a rettegés időszakaiból” egyaránt használnak alapadatokat, márpedig ezek dinamikáiban fontos különbségek vannak.

A hitel- és üzleti ciklusok félelem hajtotta visszaesési szakaszai a történelem tanúsága szerint sokkal rövidebbek és sokkal nagyobb hirtelenséggel kezdődnek, mint a bővülési szakaszok, ez utóbbiakat ugyanis a lassan, de halmozódóan felépülő eufória vezérli.

Az amerikai gazdaság az elmúlt fél évszázadnak alig a hetedét töltötte visszaeséssel. A kockázatkezelésnek azonban éppen erre az egyhetednyi időre kell a legjobban felkészülnie, áll Greenspan elemzésében.

A Fed volt vezetője szerint a fellendülési szakaszokban rendre tapasztalható furcsa piaci viselkedések oka az esetek zömében nem az, hogy a piaci szereplők nincsenek tudatában az adott esetben súlyos mértékben alulárazott kockázatoknak, hanem az – és ez az egyik nehezen megoldható probléma –, hogy a cégek attól tartanak: ha nem csatlakoznak az eufóriához, visszaszerezhetetlen piaci részesedéseket veszítenek.

Greenspan szerint nem lehet remélni, hogy a jövőbeni válságok jellemzői bármilyen biztonsággal előreláthatók lesznek. Ezért fontos, sőt döntő jelentőségű, hogy bármely piacszerkezeti és szabályozói reform és kiigazítás ne a piaci rugalmasság és a nyílt verseny kárára történjék, mert ezek a legmegbízhatóbb, leghatékonyabb védőeszközök a halmozódó gazdasági csődök ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A hollywoodi sztárokat is utolérte a hitelválság

Az amerikai ingatlanpiacon végigsöprő áresést már a hollywoodi sztárok sem engedhetik meg maguknak - derül ki az amerikai üzleti sajtó összeállításaiból. Los Angelesben tavaly decemberben 4430 házat sikerült eladni, 48 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

MTI Gazdaság

A svájci jegybank a hitelválság hatásaitól fél

Egyre nagyobb annak a kockázata, hogy a svájci gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd - jelentette ki a hét végén a NZZ am Sonntag című svájci lapnak az ország jegybankjának elnökhelyettese, Philipp Hildebrand.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Rettegjenek-e a magyar adósok a hitelválságtól?

A múlt heti nagy tőzsdei zuhanások után az amerikai recessziótól való félelem és a világgazdasági válság felemelkedő rémképe még mindig nem oszlott el teljesen. Sőt egyes elemzések szerint ez nem is várható egyhamar. Vajon mire kell számítaniuk az eladósodott magyaroknak, vajon elszigetelheti-e magát Magyarország a New Yorktól Hongkongig, Tokiótól Londonig hullámzó pénzügyi válságtól?

MTI Gazdaság

FT: A hitelválság Kelet-Európa felé is terjed

Kelet-Európa sem fogja megúszni a globális pénzpiaci sokk hatásait, de a térségen belüli hatásmegoszlás bizonytalan, áll a keddi Financial Times szakértőket idéző elemzésében, amely szerint Magyarország - ha a hitelpiaci származékos termékek kockázatmérő hozamfelára a mérce - még a jobb helyzetben lévők között van.

MTI Gazdaság

Hitelválság: "már látszik a vége"

Közelít a 300 milliárd dollárhoz a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogpiaci követelésekkel egybecsomagolt pénzpiaci termékek valószínűsíthető globális értékleírása, de már "látszik a folyamat vége", áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban kiadott elemzésében. Más nagy londoni házak nem ennyire derűlátók.

MTI Gazdaság

Hitelválság: az idén feleződhet a bankok profitja

Tavaly még nagyon jól ment a befektetési bankoknak világszerte, idén azonban már feleződhet a profit, és a hitelpiaci válságból eredő kényszerleírások meghaladhatják a 400 milliárd dollárt, áll a londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós társaságának éves banki világjelentésében.