szerző:
MTI/hvg.hu

A gazdasági miniszter és a meghatározó munkaadói érdekképviseletek egyaránt úgy látják, hogy a gazdasági növekedés fellendítése és a foglalkoztatás bővítése érdekében szükség van az élőmunka terheinek mérséklésére és az adórendszer átalakítására.

Bajnai számol. Elfogadhatónak tartják
© Stiller Ákos
A munkaadói szervezetekkel folytatott keddi megbeszélést követő sajtótájékoztatón Bajnai Gordon elmondta: konkrét számokról csak az első félév makrogazdasági folyamatainak ismeretében lehet beszélni.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a találkozóról távozva, újságíróknak elmondta: a gazdasági növekedés helyreállítására vonatkozó elképzelések jók, de kétséges számukra, hogy a kormányzó párt „konzervatív oldala” ezt akarja-e.

Parragh László szerint a minisztertől kapott tájékoztató anyag jó helyzetértékelést ad. A kamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy az új miniszternek fél évre bizalmat kell adni. Bajnai Gordon elmondta: a találkozón arról konzultáltak, hogyan lehetne a magyar gazdaságot tartósan évi 5 százalékos növekedési pályára állítani.

A miniszter szerint jelentős pénzügyi tartalék van a vállalkozókat érintő bürokrácia csökkentésében. Hozzátette: a gazdaságfejlesztés eszközrendszerét 2009-től módosítani kell. Úgy látja, hogy rövid távon is van lehetőség az adórendszeren belül egyszerűsíteni, átcsoportosítani a versenyképességnek nagyobb mozgásteret adva.

Demján Sándor kiemelte, hogy míg Magyarországon a nemzeti jövedelem 6,5 százalékát teszi ki a vállalkozókat terhelő bürokrácia költsége, addig az EU-ban ez 3 százalék.

A találkozón a munkáltatók szorgalmazták a közterhek csökkentését. Parragh László szerint érzékelhető közteher-csökkentésre lenne szükség, ez 1000 milliárd forint mozgásteret jelentene. Szerinte ennek forrása az európai uniós támogatások átcsoportosítása, az állami bevétel-kiadás arányának megváltoztatása, a feketegazdaság fehérítéséből adódó többletbevétel, a gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása lehetne.

A találkozón meghallgatták Veres János pénzügyminisztert. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ország konszolidált pénzügyi állapotának megőrzését garantálni kell.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a munka világához kötődő jogszabályokat, köztük a Munka Törvénykönyvét áttekinthetővé, rugalmassá kell tenni a foglalkoztatás bővítése érdekében. Szerinte érdemes lenne arról is beszélni, hogy a minimálbér adómentessége fenntartható-e.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bajnai: nincsenek kormányfői ambícióim

Alaptalannak tartja azokat a spekulációkat Bajnai Gordon, amelyek szerint új miniszteri kinevezése már a kormányfői posztot készítené elő számára – írja a Napi Gazdaság.

MTI Gazdaság

Parragh László: a gazdaság nem tud érdemben nőni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara továbbra sem látja azokat a "motorokat", amelyek a gazdaság növekedését beindíthatják, amennyiben a következő évben az ország többet akar termelni, ahhoz a kapacitásokat már az idén meg kell teremteni – mondta Parragh László, a kamara elnöke Miskolcon csütörtökön.

HVG Hetilap

Bajnai Gordon: "A csodavárás elkábít"

A szakképzetlenek munkába állítását ösztönző szociálpolitika, félfordulat a beruházásösztönzés területén - így summázható a gazdasági és fejlesztési miniszter Bajnai Gordon (40 éves) programja, akiben több külföldi elemző a miniszterelnöki szék várományosát látja.

Itthon

Szakértői kormányt vagy előrehozott választást sürgetnek Demjánék

Szakértői kormány felállítását sürgeti a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke a szervezet küldöttgyűlése után úgy fogalmazott: olyan kormányra van szükség, amelynek többsége van a parlamentben, és azonnal megkezdi a reformokat – olvasható az InfoRádió weboldalán.

MTI Itthon

"Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni"

A 40. életévét éppen betöltő Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni - írta a magyar kormány átalakításával foglalkozó jegyzetében kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

hvg.hu Gazdaság

Parragh László ezermilliárdos programja

Sokan osztják a nézetet, hogy a magyar gazdaság bajaiért elsősorban a politikai szféra felelős a mulasztásai miatt. Nincs elfogadott jövőképünk, nincs közmegegyezés a gazdaságfejlesztés prioritásairól, nem sikerült átalakítani a nagy elosztórendszereket, a vállalatokat agyonnyomják a túlzott társadalombiztosítási és adóterhek. Az üzleti élet egyre látványosabban demonstrálja, hogy ebből elege van. Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét arról faggattuk, hogy szerinte miféle változásokra volna szükség, s ehhez hogyan csikarhatnának ki együttműködést a politikai döntéshozókból.

Így próbálja befolyásolni Oroszország az EP-választásokat

Így próbálja befolyásolni Oroszország az EP-választásokat

Magánnyomozóknak adott ki információkat, vádat emeltek a rendőr ellen

Magánnyomozóknak adott ki információkat, vádat emeltek a rendőr ellen

Zugló után Kispest is saját kezébe veszi a patkányirtást

Zugló után Kispest is saját kezébe veszi a patkányirtást

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Tűz volt a Westendben

Tűz volt a Westendben