szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők hétfői vélekedése szerint a kormány és az MNB nézeteltéréseinek ellenére sem valószínű a magyarországi inflációs cél emelése, de nem hasznos az erről folyó nyílt vita. Néhány napon belül ez a második olyan vélemény a londoni elemzői közösségben, amely valószínűtlennek minősíti a magyar inflációs cél emelését.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének hétfői felzárkózó piaci elemzése idézi Veres János pénzügyminiszter egy nyilatkozatát, amely szerint a 3 százalékos inflációs cél túl alacsonynak bizonyulhat, mivel más európai országokban is e szint felett jár az infláció.

A GS londoni elemzői kiemelik, hogy mindez alig néhány nappal a pénzügyminisztérium és az MNB által kiadott, a 3 százalékos célt alátámasztó közös közlemény után került ismét elő.

Az inflációs célt az MNB és a szaktárca közösen állapítja meg, és a jegybank nem fog belemenni a jelenlegi cél megváltoztatásába, vélekednek a Goldman Sachs londoni elemzői. A GS szerint a magyar pénzügyminisztérium is tudatában van annak, hogy ha nyílt konfrontációba bocsátkozik e kérdésben az MNB-vel, az nem szolgálná az alacsonyabb jegybanki kamatokkal kapcsolatos célkitűzést, sőt ezzel ellentétes hatást is elérhet. "Nem gondoljuk, hogy (a pénzügyminisztérium) idáig elmenne" – áll a Goldman Sachs hétfői londoni kommentárjában.

A ház szerint azonban a konfrontáció lehetőségének nyílt felvetése is már emelhette a magyar piacon igényelt kockázati prémiumot, bár a deviza- és az adósságpiacon tapasztalt jelentős mozgásoknak valószínűleg külső okai voltak, mint például az euróövezeti jegybank kemény hangvételű nyilatkozata és a pozícióleépítések.

A Goldman Sachs azt várja, hogy a jelenlegi inflációs cél megmarad, és az MNB a pénzügypolitika további szigorításával próbálja azt teljesíteni. A ház 9 százalékon várja az MNB-kamatszint tetőzését.

A múlt hét végén a 4cast nevű, pénzügyi intézményeknek – köztük jegybankoknak – makro-előrejelzésekkel szolgáló londoni elemző csoport is azt írta e témának szentelt terjedelmes elemzésében, hogy a magyarországi inflációs cél emelése sem az MNB-nek, sem a pénzügyminisztériumnak nem hozna hasznot. A jegybank ugyanis elvesztené hitelességét, a minisztériumnak pedig még nagyobb közadósság-számlát kellene állnia a hosszú távú kamatok emelkedése miatt.

A 4cast londoni elemzése szerint a piacok régóta elfogadják, hogy Magyarország rendszeresen túllépi az inflációs célt, és a magyar pénzügyminisztérium tudja, hogy a jelenlegi cél tartalmaz valamelyes rugalmasságot külső sokkok esetére. Így nem szükséges emelni a célt azért, hogy legyen valamilyen pótlólagos mozgástér; ez a mozgástér most is megvan, érveltek a 4cast londoni elemzői.

A ház szerint inkább a cél csökkentését lenne érdemes megvizsgálni. Ha Magyarország komolyan gondolja az euróövezeti csatlakozást, akkor csökkentenie kell inflációs célját, közelítve azt az EKB 2 százalék alatti céljához, ugyanúgy, ahogy Szlovákia tette a csatlakozás előtti években, állt a cég minapi elemzésében.

A JP Morgan globális befektetési bankcsoport londoni részlegének hétvégi elemzése szerint ugyanakkor a feltörekvő térségben honossá vált jegybanki inflációkövetési mechanizmus intézménye került nyomás alá. Ugyanis a térségi jegybankok az esetek zömében egy eddig példátlan növekedési és infláció-csökkenési periódus hajnalán álltak rá az inflációkövető politikára, és a 2000-es évek eddigi időszakában sorra szállították le a hivatalos inflációs célokat.

A felzárkózó térségi inflációs ütemek meredek emelkedése azonban most már próbára teszi ezeknek az inflációkövető jegybanki politikáknak a hitelességét, amelyet tovább rontott, hogy a török jegybank a múlt héten a következő három év mindegyikére emelte inflációs célját. Ez a "kockázatos stratégia" jó eséllyel más feltörekvő gazdaságokban is vitát gerjeszt arról, hogy nem lenne-e hasznos egy ilyen lépés, állt a JP Morgan új elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A PM és az MNB az inflációs célkövetésről egyeztetett

A Pénzügyminisztérium és a jegybank illetékesei az inflációs célkövetés rendszeréről a napokban folytatott megbeszéléseiken egyetértettek abban, hogy a cél utólagos értékelésekor a céltól való 1 százalékpontos eltérés még elfogadható az árstabilitás szempontjából. Ugyanakkor a jegybank a 3 százalékos cél elérése érdekében folytatja monetáris politikáját.

MTI Gazdaság

Simor: nem adtuk fel a 3 százalékos inflációs célt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta fel 2009-re a 3 százalékos inflációs célt, noha a leírt inflációs alappálya szerint jövőre 4,2 százalék lehet az éves infláció, 2010-ben pedig 3 százalék, miközben jelentős felfelé mutató kockázatok jelentkeznek - felelte Simor András.

MTI Gazdaság

Simor: súlyos kockázatokkal terhelt az inflációs cél

A jegybankot március óta az késztette egy százalékpontos kamatemelésre, hogy a bérinfláció és a növekvő energiaárak folyamatosan beépülnek a költségekbe - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának keddi ülésén.

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás