szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László szerint Magyarország jelenlegi helyzetéből nincs kiút együttműködés, megegyezés, bizalom, és hitelesség nélkül.

A köztársasági elnök a Sándor-palotában tartott Gazdasági fórumon példa nélkülinek nevezte a gazdaság szereplőinek átfogó és együttes fellépését, amelyet a rendezvényen résztvevő 24 szervezet megjelenít. Hangsúlyozta, hogy nem szólhat bele a konkrét gazdaságpolitikába, de az elnöki intézmény nyújtotta keret felerősíti a gazdaság képviselőinek hangját. "Kifejezi azt a közös meggyőződésünket, hogy Magyarország jelenlegi helyzetéből együttműködés, megegyezés és ezek feltétele, a bizalom, azaz a felek hitelessége nélkül nincs kiút" – mondta.

A mindenkori kormányok joga és felelőssége a gazdaságpolitika alakítása, ez azonban nem lehet sikeres, ha nem támogatja a társadalom többsége, és különösen a gazdaság. A támogatás feltétele szerinte az, hogy vegyék figyelembe a gazdaság szempontjait is az állam felelősségét képező környezet kialakításakor.

A köztársasági elnök – a fórum témái közül – azonnali megoldást igénylőnek nevezte az adózást, a közteherviselést, vagy a költségvetési reformot, ugyancsak fontos hosszú tervezést és ciklusokon át következetes politikát igénylő problémának nevezte az iskolaügyet, a műveltség és a szakképzés területét, illetve a korrupció visszaszorítását.

A gazdasági érdekképviseleti vezetők gazdaságpolitikai váltást, az erőforrások legalább 1000 milliárd forintos átcsoportosítását, jelentős, 10 százalékpontos járulékcsökkentést, a 4 százalékos különadó megszüntetését és hosszú távú gazdasági-társadalmi megállapodást sürgettek a konferencián.

K+f-ben Magyarország a 'leszakadt országok' között (Oldaltörés)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a valós felzárkózási folyamat megakadt, újra indult az osztogatás, a gazdaság elérte ugyan a növekedési mélypontot, de bizonytalan, hogy dinamikusan gyorsuló, vagy lassan araszoló növekedés következik-e.

Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke szerint az adókedvezmények szűkítésére van szükség, mivel ma a rendszer áttekinthetetlen és nem ösztönző. Hosszú távon csak az öngondoskodáshoz, illetve a beruházásokhoz, fejlesztésekhez indokolt kedvezményt biztosítani.

Parragh László bírálta a kiigazítást, amelyre, mint mondta szükség volt, de a bevételekre növelésére koncentráló irányát helytelennek tartották. Az egyensúlyi mutató ugyan kedvezően alakult – amit meg kell őrizni, sőt tovább kell javítani – de a konvergenciaprogram többi mutatója kivétel nélkül rosszabbul alakult a vártnál. A kamara elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy nem láthatók pontosan a gazdasági prioritások, és nincs igazi párbeszéd. Az energiaárak, az élelmiszerárak, valamint a kamatemelések jelentette kihívásokra összefogás nélkül nem lehet jó választ adni.

Fekete István az adórendszerről tartott beszámolójában egyebek között a szociálpolitika leválasztását sürgette az adórendszerről, de szót ejtett a kiskapuk bezárásáról, és az adófizetői bázis szélesítéséről. A vállalkozóknak egyszerű, átlátható, kiszámítható stabil adórendszer kell – hangsúlyozta. Elismerte azt is, hogy mindehhez társadalmi szemléletváltásra is szükség van, arra, hogy a közteherviselésből minél többen vegyék ki a részüket.

A kutatás-fejlesztés, innováció, mint a gazdaság kitörési pontja is témája volt a fórumnak. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke az innováció és a gazdasági növekedés közötti szoros összefüggésre hívta fel a figyelmet. Egy uniós, az innovációt alapul vevő felmérés 2007-ben Magyarországot 35 ország közül a 28. helyre, a "leszakadt országok" közé sorolta. Igaz ma már a kategória elnevezése felzárkózóvá finomult, ám ez nem változtat a tényen. Az alacsony innováció miatt a felmérés Magyarország felzárkózását az európai országokhoz 35 évre prognosztizálta úgy, hogy valamennyi kelet-közép-európai országnál ez az idő 20 év alatt van.

A versenyképesség alapfeltétele a transzparens állam (Oldaltörés)

A túlpolitizáltságot, a jövőkép, a hosszú távú stratégia, a kiszámítható gazdasági környezet hiányát, a konszenzusképtelenséget emelte ki a gazdasági gyengeségek közül Takács János, az Üzleti Tanács, a Svéd-Magyar Kamara elnöke. Az Elektrolux vezetője szót ejtett a szavai szerint összetételében és tartalmában is gyengülő oktatásról is.

A tanács egyetért a reformok szükségességével, bár úgy vélik, hogy ezeket rosszul készítették elő és a kommunikálásuk sem volt megfelelő. A reformok megtorpanását veszélyesnek nevezte Takács János. Az euró bevezetését illetően pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a dátum a fontos, hanem hogy a gazdaság elérje az ehhez szükséges fejlettségi fokot.

A transzparencia hiányosságaira hívta fel a figyelmet Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Szerinte jogbiztonságot fenyegető helyzet alakult ki a transzparencia hiányosságai és a korrupció miatt. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a transzparencia hiánya a 90 százalékot is elérheti a közbeszerzéseknél és a pártfinanszírozásban. Ki kell kényszeríteni a fiskális transzparenciát – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy valamennyi párt tisztában van a gazdaságot fenyegető veszélyekkel, de ki kell kényszeríteni a megfelelő átláthatóságot. A versenyképes ország alapfeltétele a transzparens állam – szögezte le.

Vahl Tamás, a Német-Magyar Kamara elnöke az egészségügyben szükséges lépések közül említést tett az állami biztosítás hatékonyságának növeléséről, az állami és magánszolgáltatók szerepének tisztázásáról, a magánpraxisok működési feltételinek meghatározásáról, illetve a gyógyszerellátás stabil alapokra helyezéséről. Hangsúlyozta: az egészségügy mindkét oldalát egyszerre kell korszerűsíteni: az ellátást és a biztosítást is. Szektorsemlegesség kell, azonos feltételek kellenek az állami és a magánszektornak is. Az átfogó reformhoz azonban széles alapon nyugvó konszenzus kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Parragh László ezermilliárdos programja

Sokan osztják a nézetet, hogy a magyar gazdaság bajaiért elsősorban a politikai szféra felelős a mulasztásai miatt. Nincs elfogadott jövőképünk, nincs közmegegyezés a gazdaságfejlesztés prioritásairól, nem sikerült átalakítani a nagy elosztórendszereket, a vállalatokat agyonnyomják a túlzott társadalombiztosítási és adóterhek. Az üzleti élet egyre látványosabban demonstrálja, hogy ebből elege van. Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét arról faggattuk, hogy szerinte miféle változásokra volna szükség, s ehhez hogyan csikarhatnának ki együttműködést a politikai döntéshozókból.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A kamara elnöke fél év bizalmat adna Bajnainak

A gazdasági miniszter és a meghatározó munkaadói érdekképviseletek egyaránt úgy látják, hogy a gazdasági növekedés fellendítése és a foglalkoztatás bővítése érdekében szükség van az élőmunka terheinek mérséklésére és az adórendszer átalakítására.

MTI Gazdaság

Kovács Árpád: a közintézmények átalakulása túlságosan átpolitizált

A közintézmények átalakulása Magyarországon túlságosan átpolitizált, ez nemcsak a közszférát érintő reformok területén tapasztalható, hanem a költségvetés kidolgozásának folyamatában is – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Gazdasági kormányzás című könyv bemutatóján.

MTI Itthon

MKIK reformműhely: hogy lett a régiós éllovasból sereghajtó?

Társadalmi folyamatokról tartott műhelybeszélgetést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapesten Kolosi Tamás szociológussal, a Kopint-Tárki Zrt. elnökével és Kéri László politológussal, a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársával.

hvg.hu Gazdaság

Kis magyar kapitalizmus, avagy a hiányzó tisztesség

A kapitalizmus a nyugati országokban hosszú távon általában jólétet hozott, nálunk viszont sok tekintetben speciális, a tartósan sikeres európai országoktól eltérő értékrend szerint működő társadalmi formát. Bár a magyar kapitalizmusról – egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint – még sok mindent nem tudunk, az látszik, hogy '"rossz" formája alakult ki. Lehet, hogy ez a magyar gazdaság rákfenéje?

Gazdaság

Kovács Árpád a gazdaságról: a reform nem egyenlő a kísérlettel

Az állami támogatások mértékét tekintve éllovasok vagyunk, évente 1500 milliárd forintot fordítunk gazdaságfeljlesztésre, ennek ellenére leszakadunk. A bizonytalanság miatt dráguló hiteleken keresztül pedig újabb százmilliárdos terheket veszünk a nyakunkba. Kovács Árpáddal, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével beszélgettünk a jelenlegi gazdasági nehézségek hátteréről, és arról, hogy mi jöhet még?

hvg.hu/MTI Gazdaság

Matolcsy: egymillió munkahely 5-10 év alatt - túlzott optimizmus?

Az elmúlt évek sorozatos gazdaságpolitikai hibái vezettek a magyar gazdaság alacsony növekedési üteméhez és magas államháztartási hiányához - értett egyet több gazdaságkutató intézet vezetője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kerekasztal beszélgetésén. Matolcsy György ezermilliárd forintos adócsökkentésről és 5-10 éves távlatba 1-1,5 millió munkahely megteremtéséről beszélt. A jelen lévő közgazdászok nem osztották optimizmusát.

MTI Gazdaság

Parragh László: a gazdaság nem tud érdemben nőni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara továbbra sem látja azokat a "motorokat", amelyek a gazdaság növekedését beindíthatják, amennyiben a következő évben az ország többet akar termelni, ahhoz a kapacitásokat már az idén meg kell teremteni – mondta Parragh László, a kamara elnöke Miskolcon csütörtökön.

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok