szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

„Arról tárgyal a két társaság, hogy részvénycserével kölcsönösen részesedést szereznek egymásban. (...) Kellő akarat van mindkét oldalon, hogy a következő hónapokban erre a kérdésre végleges és pozitív választ adjunk” – mondta Gyurcsány Ferenc az MTI kérdésére. A miniszterelnök hozzátette: ez a megoldás jobb lehetőség biztosít mind a két ország számára, ráadásul regionális szinten is nagy hatású lesz a megállapodás.

Ivo Sanader szerint is az olajtársaságok részvénycseréjével mind a két fél jól jár majd. „Ez egy tipikus nyertes-nyertes helyzet, mind a két társaság, a Mol és az INA is erősebb lesz ezután a folyamat után” – hangsúlyozta a horvát miniszterelnök.

Az MTI megbízható forrásokból úgy tudja, hogy a szombati tárgyaláson minden eddiginél nyíltabban kötelezte el magát a horvát kormány a két olajtársaság közötti üzlettel kapcsolatban. A horvát kabinet már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodásról szóló tervezetet a parlament elé.

A nyilatkozó forrás szerint a horvát döntés mögött egyrészt az állhat, hogy eldőlt a Mol-OMV közötti, az INA megszerzéséért folytatott csata, a Mol regionális szerepe megnőtt. Másrészt Magyarország érdekérvényesítő képessége is egyre erősebb a régióban, hiszen a magyarok elkötelezettek a Nyugat-Balkán euroatlanti csatlakozásában és jelentős magyar befektetések is érkeztek a térségbe.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne.

Szombati megbeszélésük után a magyar és a horvát miniszterelnök azt is bejelentette, hogy szeretnék felgyorsítani a két ország gázvezeték-hálózatának összekötési folyamatát, hogy akár már 2011 előtt Magyarország számára is elérhetővé váljon a horvátországi gázterminálba érkező cseppfolyós gáz (LNG).

A két kormányfő tárgyalt az autópályák és a vasútvonalak összekötéséről is: a következő hetekben Zágrábban egyeztetnek majd az illetékes miniszterek. A fejlesztésekről a szeptemberi közös kormányülésen is tárgyalnak majd Pécsett.

Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader a Croatia Summit 2008 című konferencia keretében tárgyalt egymással a horvátországi kikötővárosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Továbbra sem emeli az üzemanyagárakat a Mol

Továbbra sem emeli a Mol Nyrt. az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. A Mol Nyrt. általában szerdán változtat az üzemanyagok, a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árán, ami befolyásolja a kutaknál a kiskereskedelmi árakat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV pert indított, hogy annullálja a Mol-közgyűlés döntéseit

Az osztrák OMV olajvállalat pert indított a Mol Nyrt. 2008. április 23-án megtartott közgyűlése valamennyi határozatának hatályon kívül helyezése iránt – közölte a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma az első tárgyalást 2009. január 21. napjára tűzte ki.

MTI Gazdaság

A Mol kiváló minőségű olajat talált Kazahsztánban

A Mol Nyrt. a kazahsztáni Federovszkoje blokkban folytatott kutatófúrások során jelentős mennyiségű kiváló minőségű olajat, kondenzátumot, valamint gázt termelt a célrétegekből – közölte az olajipari cég a BÉT honlapján pénteken.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A Robin Hood-adót több száz cég fizetné – a Mol tiltakozik

Magyarországon is érdemes foglalkozni az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésével, amely az energiaiipari cégek irreálisan magas energiaárakból származó extraprofitját adóztatná meg, az abból származó bevételt pedig szociális kompenzációra (elsősorban távhőtámogatásra) használnák fel – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell