szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államháztartás júniusban - önkormányzatok nélkül - 297,2 milliárd forint hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

A szaktárca 281,2 milliárd forint hiányt várt a hatodik hónapra. A központi költségvetés júniusban 307,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, a tb-alapok 8,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos többletet értek el.

Az idén az első félévi hiány 722,0 milliárd forint lett, ami a GDP 2,6 százaléka. A Pénzügyminisztérium legutóbbi prognózisában 706,1 milliárd forintos, a GDP 2,6 százalékát kitevő deficitet jelzett előre a hatodik hónap végére. Tavaly az első féléves államháztartási deficit 1 003,7 milliárd forint volt. 
 
Az idei első hat hónapban a központi büdzsé bevételei 3693,1 milliárd forintra rúgtak, a kiadásai 4476,1 milliárd forintot értek el, azaz a deficit 783 milliárd forint volt. Ezzel párhuzamosan az államháztartás bevételei 6.086,2 milliárd forintot értek el, miközben a kiadások 6808,2 milliárd forintot mutattak.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökken az államháztartási hiány

A konvergencia programban eredetileg szereplő 4,3 százalékos államháztartási hiányt négy százalékosra teljesítjük az idén, öt hónap adatai alapján ez a mérték még a váratlan helyzeteket tekintve is teljesíthető - jelentette ki Veres János Egerben a 46. Közgazdász-vándorgyűlés szombati zárónapján.

MTI Itthon

Draskovics: meg kellene újítani az államháztartási törvényt

A parlament előtt van már az államháztartási törvény módosításáról és a költségvetési fegyelemről szóló törvénycsomag, elfogadása "hosszú távra tenné jó pályára a magyar közpénzügyeket" - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben