szerző:
MTI

A kiskereskedelmi forgalom volumene ­– a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – júniusban 1,9 százalékkal, az első félévben 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az eladások volumene az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 első félévében 2890 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az idén májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene, naptárhatással korrigálva, 1,6 százalékkal, az első öt hónapban 2,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Tavaly júniusban a forgalom 3,9 százalékkal csökkent az előző év júniusihoz képest.

Az idén az első félévben a vásárlások 53 százalékát jelentette élelmiszer- és élelmiszer jellegű termékek értékesítése. A naptárhatástól megtisztított adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma 2008 első félévében 1,6 százalékkal, júniusban 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Júniusban az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek eladásai 0,2 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi forgalmának volumene 0,2 százalékkal elmaradt a májusitól.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első félévben 2,8 százalékkal, júniusban 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Júniusban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek, valamint az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő hálózat és a használtcikk-üzletek eladásai növekedtek; a többi üzlettípus értékesítése elmaradt az előző évi szinttől.

A legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek kiskereskedelmi forgalmának volumene esett vissza. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júniusban 0,3 százalékkal elmaradt a májusitól.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország veszi ki a legnagyobb részt, aránya az első negyedévben 39 százalékot tett ki. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból.

Az Eurostat 2008 első félévének legalacsonyabb mutatóit becsülte júniusra: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,1 százalékkal csökkent az előző év júniusához képest. A tagállamok közül kiugróan növekedett a kiskereskedelmi forgalom Romániában; a legnagyobb mértékű visszaesést Lettországban, Spanyolországban és Észtországban figyelték meg.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene júniusban 6,2, az első félévben 0,8 százalékkal csökkent, ez a tendencia egybeesik az első alkalommal üzembe helyezett közúti gépjárművek számának alakulásával.

Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júniusban 0,5 százalékkal, az első félévben 0,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a lassan gyarapodó gépjárműállomány mellett. A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak üzemanyag-értékesítése tendenciájában hasonlóan alakult.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 4,6 százalékkal csökkent egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskesdelmi forgalom az idén az első kilenc hónapban 2,5 százalékkal, ezen belül a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem forgalma 0,9 százalékkal csökkent

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva az idén májusban 2,8 százalékkal, az első öt hónapban 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Valamivel nőtt a kiskereskedelem egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januárit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy hónappal korábbihoz képest januárban 0,3 százalékkal csökkent a forgalom a szezonálisan és naptárhatással korrigált számok szerint.

MTI Gazdaság

Növekvő árverseny várható a hazai kiskereskedelemben

A növekvő árverseny, a saját márkás termékek még hangsúlyosabbá válása, és kiválóan teljesítő diszkontok jellemzik a következő időszakban a hazai kiskereskedelmet - prognosztizálja a PricewaterhouseCoopers a Budapesti Corvinus Egyetem közös tanulmánya.

MTI Gazdaság

KSH: bővülő kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom az év első hét hónapjában 5,1 százalékkal, ezen belül júliusban 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hvg.hu Gazdaság

GKI: lassult az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése

A magyar gazdaság 2008. I. negyedévében összehasonlítható adatok alapján az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,9 százalékkal fejlődött. Ez nagyon alacsony ütem, de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. véginél – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 3,6 százalékkal csökkent egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom augusztusban 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

I. negyedév: a kiskereskedelem 1277 milliárdot forgalmazott

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 2,5 százalékkal, az év első két hónapjában 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Tavaly februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal nőtt a forgalom – közölte a Központi Statisztikai Hivatal .

Erre a sofőrre a rendőrség is csak annyit tudott mondani, hogy "nem semmi"

Erre a sofőrre a rendőrség is csak annyit tudott mondani, hogy "nem semmi"

Lepöcegödrözte a kínai elnököt a Facebook - állítólag műszaki hiba történt

Lepöcegödrözte a kínai elnököt a Facebook - állítólag műszaki hiba történt

Operát rendez Aj Vej-vej Rómában

Operát rendez Aj Vej-vej Rómában

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Nem először vádolta meg nevelt lánya erőszakkal a kunágotai lelkészt

Nem először vádolta meg nevelt lánya erőszakkal a kunágotai lelkészt

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány