szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz energiaügyi miniszter szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) "jelentős" termeléscsökkentésre készül, és az idén az orosz olajtermelés is valószínűleg visszaesik. Szergej Smatko az OPEC képviselőivel folytatott moszkvai tárgyalásai után nyilatkozott újságíróknak.

Az OPEC következő ülése december 17-én lesz Algériában. Oroszország - amely az OPEC-en kívüli legnagyobb olajtermelő - megfigyelőként vesz majd részt az ülésen, de konkrét javaslatokkal készül. Smatko egyúttal azt is elmondta, hogy Oroszország politikai támogatást ad a Lukoilnak a spanyol Repsol-részesedésért folytatott ajánlati küzdelemben, ha az orosz olajcég ezt igényli. A Lukoil 10,7 milliárd eurót akar a Repsol részesedés-vásárlására fordítani.

Az idei első tizenegy hónapban Oroszország kőolajtermelése napi átlagban 9,79 millió hordó volt, összesen 447,364 millió tonna, 0,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első tizenegy havinál. Tavaly egész évben 491,18 millió tonna, napi átlagban 9,86 millió hordó volt az orosz olajtermelés, akkor még 2,2 százalékkal több, mint tavalyelőtt. Oroszország a világ második számú nyersolajexportőre Szaúd-Arábia után.

Az orosz kormány márciusban meghirdetett terve szerint az olajtermelést 2015-re napi 11,23 millió hordóra, 2020-ra napi 11,94 millió hordóra, 2030-ra napi 12,04 millió hordóra kellene emelni évi átlagban a tavalyi napi átlagról. Ehhez képest a helyzet most nem jó, habár kissé javult: az első nyolchavi kitermelés, átlagosan napi 9,77 millió hordó, még 0,9 százalékkal volt kevesebb a tavalyi első nyolchavinál.

Ilyen távú átlagban tíz éve először volt visszaesés. A Szovjetunió megszűnése óta az orosz olajtermelés tavaly októberben ért csúcsra, napi 9,93 millió hordóval, azóta a kitermelés lassan csökkent. Oroszország adja a világ olajtermelésének közel 11 százalékát, földgáztermelésének az ötödét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

OPEC: 1,5 millió hordóval csökken a termelési plafon

A kőolajtermelő országok szervezete (OPEC) pénteken elhatározta, hogy kvótakötelezett tagjainak 1,5 millió hordóval csökkenti a termelési összkvótát a szeptember óta érvényes napi 28,808 millió hordóról. A döntés november 1-jén lép hatályba. Nem zárták ki, hogy a legközelebbi rendes miniszteri értekezlet időpontja, december 17-e előtt felülvizsgálhatják a helyzetet.

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű