szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világgazdaság csak lassan fogja kiheverni a válság hatásait, a szerény mértékű növekedés 2010-től indulhat be ismét - jósolja a bécsi székhelyű Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (Wifo) januári jelentésében.

A csütörtökön közzétett előrejelzés alapján a pénzügyi krízis által leginkább sújtott ipari országok csupán évi 1,5 bővülésre lesznek képesek 2008 és 2013 között. Az intézet aláhúzta, hogy a második világháború óta nem volt még példa ilyen alacsony növekedési szintű - öt évet átfogó - konjunkturális szakaszra. Különösen gyenge marad a vezető ipari országok középtávú gazdasági teljesítménye: a Wifo az Egyesült Államoknak évi 0,8, Japánnak és Németországnak évi 1, Franciaországnak és Németországnak pedig 1,1 százalékos GDP-gyarapodást prognosztizál a 2013-ig terjedő időszakra.

Ami az Európai Uniót illeti, az euróövezethez tartozó 15 tagállam gazdasága legföljebb évi 1,1 százalékos ütemben tud bővülni. Ennél jelentősen erőteljesebbnek ígérkezik a kilenc új tagország konjunkturális lendülete. Ők átlagosan akár évi 3,4 százakkal is növekedhetnek, feltéve, ha közép- és kelet-európai hitelválság nem mélyül el túlságosan.

A feltörekvő fejlődő országok közül India és Kína bővülési üteme is visszaesik némileg, de a Wifo szerint távolról sem annyira, mint az ipari országoké.

Az intézet azzal számol, hogy globális szinten a folyó fizetési mérlegek egyensúlya feszesebbé válik. A gazdaság jelentős lefékeződése miatt az amerikai import két százalékkal lassabban fog emelkedni, mint az export, ami azt eredményezheti, hogy az Egyesült Államok fizetésimérleg-hiánya egyharmadával csökken 2013-ra. Ezzel szemben a német és japán mérlegtöbblet apadni fog, az olajár zuhanása miatt az OPEC-országoké pedig egyenesen a felére zsugorodik a periódus végére.

A világkereskedelem az elemzés alapjául szolgáló időszakban évi 5,4 százalékos ütemben növekszik majd, lassabban, mint a nyolcvanas évek közepe óta bármelyik ötéves szakaszban.

Globális méretekben a gazdaság 2010-ben kezd csak el érzékelhetően magához térni, a világtermelés 2008 és 2013 között átlagosan évi 3,2 százalékkal duzzad (2002 és 2008 között a mutató 4,3 százalékot tett ki.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

Karrier

Hogyan érinti a válság a pénzügyi szektort?

A válság a magyar pénzintézeteket sem hagyta érintetlenül. December végén több bank is bejelentette, hogy - ha kismértékben is, de - leépítésekbe kezd: az OTP a bankcsoporthoz tartozó két cégénél összesen 59, a Merkantil Bank 50, a Raiffeisen Lízing pedig 120 dolgozót menesztett, nem beszélve a CIB Lízingről és a K&H Lízingről, amelyek az akkori hírek szerint szintén elbocsátásokra kényszerültek.

Gazdaság

Nem igaz, hogy válságban hitelre költekezünk

Nem igazolódtak be a válságban is mérték nélkül költekező magyarokról szóló híradások, elmaradt ugyanis az év végén szokásos hitelroham. A már szezonnak tekinthető novemberben például az új árukölcsön-szerződések összege a tavaly januári szinten mozgott – derül ki a jegybanki adatokból, s az áruhitelezők többségének beszámolója szerint a decemberi kölcsönök összege is elmaradt a várakozásoktól.

hvg.hu Vállalkozás

A válság túlélése, avagy mi kell a bankoknak?

A válság miatt a vállalatoknak már sokkal szigorúbb kontroll mellett kell bizonyítaniuk teljesítményüket, vagyis egyértelmű és megbízható adatokat kell közölniük magukról üzleti partnereik, így például a bankok felé. A közepes méretű vállalatok számára ráadásul a jelenlegi, tőkehiányos üzleti környezetben a nagyobb transzparencia nemcsak egyre általánosabb elvárás, hanem egyben lehetőség is. Legalábis ezt állítják a delotte szakértői.

MTI Gazdaság

A válság miatt át kell gondolni a postai privatizációt

A gazdasági világválság hatására világszerte csökkent a postai szolgáltatások iránti kereslet, s ennek fényében alaposan át kell gondolni a postai szolgáltatások liberalizációját kitűző európai terveket – hangsúlyozta Neil Anderson, az UNI Post and Logistics, nemzetközi szakszervezeti tömörülés vezetője csütörtökön, a budapesti UNI Postakonferencián.

MTI Gazdaság

A németek a kínaiakkal együtt akarnak válságot kezelni

Németország és Kína együtt kíván működni a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság megoldásában. Ezt hangsúlyozta a két kormány vezetője a Berlinben tartott csütörtöki tárgyalások után. Angela Merkel kancellár és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök a gazdasági együttműködés mellett politikai kérdésekről tartott megbeszéléseket.

Kitalált egy arcmaszkot, ami még az arcazonosításnál is használható (lenne)

Kitalált egy arcmaszkot, ami még az arcazonosításnál is használható (lenne)

Újabb ember halt meg a Diamond Princess utasai közül

Újabb ember halt meg a Diamond Princess utasai közül

Nem találtak koronavírust, újra járnak a vonatok Olaszország és Ausztria között

Nem találtak koronavírust, újra járnak a vonatok Olaszország és Ausztria között