szerző:
MTI

A világgazdasági összkibocsátás (GDP) kétharmadát adó húsz legnagyobb gazdaság közül 17 recesszióban lesz az idén, és a bankrendszerek kényszerű újratőkésítésére indított programok is hatalmas terheket rónak ezekre az országokra, áll a Standard & Poor's Londonban kiadott átfogó szuverén adósi helyzetértékelésében, amely szerint az amerikai bankszektor tőkepótlására fordított összeg meghaladhatja az éves amerikai GDP-érték 13 százalékát.

A világ legnagyobb hitelminősítője az általa legjobb - "A plusz"-tól "AAA"-ig terjedő - adóskockázati kategóriákba sorolt húsz gazdaságra alaphelyzeti és stresszhelyzeti forgatókönyveket állított össze.
 
Az S&P az amerikai és a német gazdaságban az alaphelyzeti forgatókönyv esetén egyaránt 2 százalékos, rosszabbik esetben 3 százalékos GDP-csökkenést vár reálértéken 2009-re.

A nagy gazdaságok közül a legkomorabb előrejelzést Nagy-Britanniára adta a hitelminősítő, amely alaphelyzetben 2,7, a stresszhelyzeti forgatókönyv megvalósulása esetén 3,7 százalékos brit GDP-mínusszal számol az idén, sőt ez utóbbi változat jövőre is egész éves - 0,1 százalékos - brit recessziót feltételez.
 
Mára általános citybeli konszenzussá vált, hogy a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség legnagyobb gazdaságai közül valószínűleg Nagy-Britannia éli át a legmélyebb recessziót az idén, elsősorban a hatalmasra duzzadt - az amerikainál is nagyobb - ingatlanpiaci buborék hirtelen kipukkadása és a hitelkiáramlás ezt követő, szinte teljes elapadása miatt.
 
A Standard & Poor's új előrejelzése szerint azonban a cég által vizsgált húsz gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak: a hitelminősítő az ír gazdaságra az idén, alapesetben 5,0 százalékos, a rosszabb forgatókönyv esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósol, és ez utóbbiban még jövőre is 1,0 százalékos ír recesszió szerepel.
 
Az S&P szerint a kormányok által bejelentett ösztönzők - ha jól célzottak, időben bevezetik azokat és csak ideiglenesek - nem okoznak hosszú távú romlást a költségvetési rugalmasságban.     A kockázatok között van azonban, hogy ezek a csomagok akkor lépnek érvénybe, amikor a gazdaságok már kezdenek kilábalni, és az is, hogy a központi támogató intézkedéseket később politikailag nehéz lesz visszavonni, áll az elemzésben.
 
A Standard & Poor's rövid távon mindenképpen számol a legnagyobb gazdaságok államháztartási hiányainak hatalmas mértékű felduzzadásával. A listáján szereplő országok közül az Egyesült Államokban például 2009-re 10 százalékos, 2010-re 11 százalékos GDP-arányos központi hiányt jósol az alapeseti forgatókönyv esetén is; a stresszhelyzeti változatban 11, illetve 12 százalékos amerikai deficit szerepel erre a két évre.
 
Nagy-Britanniában, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban az idén 8,3, jövőre 9,3 százalékos - a rosszabbik esetben 9,3 és 10,3 százalékos - államháztartási hiányt vár a hitelminősítő. Németországban a prognózis kisebb mértékű, de a maastrichti határértéket így is túllépő deficiteket valószínűsít: 2009-ben 3, jövőre 3,5 - a stresszhelyzeti változat szerint 4, illetve 4,5 - százalékos lehet a német GDP-arányos államháztartási hiány.  
 
Az S&P szerint mindazonáltal a nagy gazdaságok deficitjei a későbbi években gyorsan csökkennek; 2013-ra a cég már csak 2 százalékos amerikai központi hiánnyal számol. Az elemzés szerint különösen nagy teher lesz a bankrendszerek újratőkésítése. A Standard & Poor's alapforgatókönyvében az amerikai bankrendszer tőkepótlása 1040 milliárd dollár ráfordítást igényelne, ami az éves amerikai GDP-érték 7,3 százalékát tenné ki, de a rosszabbik változat 1900 milliárd dolláros költséggel számol; ez az éves amerikai hazai össztermék-érték 13,3 százalékának felelne meg.
 
Az általános szuverén adósminőségről a Standard & Poor's londoni elemzése megállapítja, hogy a cég által kockázati besorolással ellátott 123 szuverén adós közül 28-nak az osztályzatára van érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás (köztük Magyarország közepes befektetői, "BBB" devizaadós-besorolására is).
 
Az S&P megjegyzi, hogy jóllehet valamely osztályzati kilátás nem feltétlenül jelenti a besorolás tényleges változtatását, a cég kritériumai szerint azonban ha egy adósi osztályzathoz valamilyen kilátás kapcsolódik, az legalább egyharmados esélyt jelent a besorolás módosítására 6-24 havi időtartamon belül.
 
A hitelminősítő hozzáteszi: 1989 júniusa óta - amikor a cég elkezdte az osztályzati kilátások alkalmazását - a negatív kilátással ellátott szuverén adósbesorolások 57 százalékának esetében osztályzatrontás követte a kilátás negatívra változtatását.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Westend-méretű óriás óceánjárót adtak át a héten - fotók

Westend-méretű óriás óceánjárót adtak át a héten - fotók

A nap fotói: ennél jobb bánásmódot érdemel Kecskemét új csillaga

A nap fotói: ennél jobb bánásmódot érdemel Kecskemét új csillaga

Hongkong végleg elsüllyedhet az erőszakban

Hongkong végleg elsüllyedhet az erőszakban

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is