szerző:
MTI

Fehéroroszország hétfőn hivatalosan is kinyilvánította szándékát, hogy vámunió keretében szorosabb gazdasági együttműködésre lépjen Oroszországgal és Kazahsztánnal. Kazahsztán fővárosában, Asztanában az Eurázsiai Gazdasági Közösség (EVRAZESZ) hétfőn kezdődött csúcsértekezletén a három ország vezetői nyilatkozatot írtak alá a közös vámkódex július 6-i hatályba léptetéséről, valamint a háromoldalú vámunió életre hívásával kapcsolatos jogi és a pénzügyi megállapodásokat kötöttek.

A találkozón öt tagállam (Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán), valamint két megfigyelő (Örményország és Ukrajna) államfői vesznek részt. A tíz éve alakult szervezet tanácskozásán létrehozzák az EVRAZESZ bíróságát is, amely gazdasági kérdésekben lesz illetékes, és döntenek több vámjogi kérdésről.

A találkozón Kazahsztán és Oroszország - amelyek együttesen a világ uránkészleteinek mintegy negyede felett rendelkeznek - hétfőn megállapodtak, hogy az urándúsításra létrejött közös vállalkozásuk tevékenységét kiterjesztik, és nukleáris fűtőanyagot értékesítenek a világpiacon. A kazah állami nukleáris vállalat, a Kazatomprom 50 százalékos részesedést tervez abban az uráli üzemben, amely jövőre kezdheti az urándúsítást.

Kazahsztán tavaly előzte meg Kanadát, a világ akkor még vezető uránbányász államát. Kazahsztán a világ uránkészleteinek mintegy 15 százalékával, Oroszország 10 százalékával rendelkezik. Kazahsztán, amely tavaly 13 900 tonna uránt állított elő - a világtermelés több mint negyedét -, az idén 18 000 tonna, 2015-ig 25 000 tonna urán termelését tervezi.

Az asztanai találkozón az orosz elnök első helyettese úgy vélekedett, hogy Oroszországnak jók az esélyei, hogy a Kereskedelmi Világszervezetbe belépése elől elháruljanak a még fennálló akadályok. Igor Suvalov szerint akár már a következő hetekben jelentős előrelépés történhet. Elvileg már a múlt csütörtökön, július 1-jén hatályba lépett az orosz-fehérorosz-kazah vámunióról szóló megállapodás, ám akkor bizonyosan csak Oroszország és Kazahsztán területén. Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettes akkori közlése szerint Minszk csatlakozásáról július 5-én döntenek Asztanában.

A három ország vezetői tavaly novemberben minszki találkozójukon írták alá a megállapodást arról, hogy 2010. július 1-jei hatállyal  vámuniót létesítenek. A 165 millió fogyasztóból álló térségben ennek alapján lebontják az egymás közti kereskedelmi korlátokat, és közös külső vámokat vezetnek be. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a trojka formátumban, a fehérorosz fél aktív részvételével kell megkezdeni a munkát a vámunióban. Emlékeztetett arra, hogy a következő lépés a közös piac megteremtése, s az ennek alapját képező egyezmények első csomagjának az év végére készen kell lennie, azonban még mindig sok a nyitott kérdés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh Szilárd hajlandó bocsánatot kérni

Németh Szilárd hajlandó bocsánatot kérni

Elkezdődött: sorra dőlnek be a jelzáloghitelek

Elkezdődött: sorra dőlnek be a jelzáloghitelek

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Sok volt a jóból: amikor már annyit járt az ember a Holdra, hogy meg is unta

Sok volt a jóból: amikor már annyit járt az ember a Holdra, hogy meg is unta

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

A BMW felépítette a Szaharában a monzai versenypálya tökéletes mását

A BMW felépítette a Szaharában a monzai versenypálya tökéletes mását