szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fehéroroszország hétfőn hivatalosan is kinyilvánította szándékát, hogy vámunió keretében szorosabb gazdasági együttműködésre lépjen Oroszországgal és Kazahsztánnal. Kazahsztán fővárosában, Asztanában az Eurázsiai Gazdasági Közösség (EVRAZESZ) hétfőn kezdődött csúcsértekezletén a három ország vezetői nyilatkozatot írtak alá a közös vámkódex július 6-i hatályba léptetéséről, valamint a háromoldalú vámunió életre hívásával kapcsolatos jogi és a pénzügyi megállapodásokat kötöttek.

A találkozón öt tagállam (Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán), valamint két megfigyelő (Örményország és Ukrajna) államfői vesznek részt. A tíz éve alakult szervezet tanácskozásán létrehozzák az EVRAZESZ bíróságát is, amely gazdasági kérdésekben lesz illetékes, és döntenek több vámjogi kérdésről.

A találkozón Kazahsztán és Oroszország - amelyek együttesen a világ uránkészleteinek mintegy negyede felett rendelkeznek - hétfőn megállapodtak, hogy az urándúsításra létrejött közös vállalkozásuk tevékenységét kiterjesztik, és nukleáris fűtőanyagot értékesítenek a világpiacon. A kazah állami nukleáris vállalat, a Kazatomprom 50 százalékos részesedést tervez abban az uráli üzemben, amely jövőre kezdheti az urándúsítást.

Kazahsztán tavaly előzte meg Kanadát, a világ akkor még vezető uránbányász államát. Kazahsztán a világ uránkészleteinek mintegy 15 százalékával, Oroszország 10 százalékával rendelkezik. Kazahsztán, amely tavaly 13 900 tonna uránt állított elő - a világtermelés több mint negyedét -, az idén 18 000 tonna, 2015-ig 25 000 tonna urán termelését tervezi.

Az asztanai találkozón az orosz elnök első helyettese úgy vélekedett, hogy Oroszországnak jók az esélyei, hogy a Kereskedelmi Világszervezetbe belépése elől elháruljanak a még fennálló akadályok. Igor Suvalov szerint akár már a következő hetekben jelentős előrelépés történhet. Elvileg már a múlt csütörtökön, július 1-jén hatályba lépett az orosz-fehérorosz-kazah vámunióról szóló megállapodás, ám akkor bizonyosan csak Oroszország és Kazahsztán területén. Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettes akkori közlése szerint Minszk csatlakozásáról július 5-én döntenek Asztanában.

A három ország vezetői tavaly novemberben minszki találkozójukon írták alá a megállapodást arról, hogy 2010. július 1-jei hatállyal  vámuniót létesítenek. A 165 millió fogyasztóból álló térségben ennek alapján lebontják az egymás közti kereskedelmi korlátokat, és közös külső vámokat vezetnek be. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a trojka formátumban, a fehérorosz fél aktív részvételével kell megkezdeni a munkát a vámunióban. Emlékeztetett arra, hogy a következő lépés a közös piac megteremtése, s az ennek alapját képező egyezmények első csomagjának az év végére készen kell lennie, azonban még mindig sok a nyitott kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak