szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszamenőleg kapnak havi mintegy 68 ezer forintos bruttó béremelést az egészségügyben dolgozók a nyáron – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Az emelés fedezete összesen 30 milliárd forint, amit a chipsadóból és belső átcsoportosításból oldanak meg.

Összesen 86 ezer ember kap béremelést idén az egészségügyben – jelentette be Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter. A járóbeteg-ellátásban 16 520 orvos juthat többletpénzhez, ezen kívül 67 978 szakdolgozó, 1380 gyógyszerész, vegyész, biológus és más szakember bérét emelik. Mint Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, a béremeléseket nyáron hajtják végre, az idei évre visszamenőleg is.

A kormány összesen 30 milliárd forintot fordít a béremelésre; ez azt jelenti az államtitkár szerint, hogy az orvosok négyötöde átlag 65 823 forint emelésben részesül majd, azok, akiknek bére most nem éri el a bruttó 350 ezer forintot. Efölött minden tízezer forintnyi bértöbblet után 5 ezer forint emelés jár. A szakdolgozók 32 százaléka 20 ezer feletti emelést kap, további 47százalékuknak 15 ezer felett nő a jövedelme. A béremelés nem lesz ugyanakkor általános: egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok kapnak plusz pénzt, vagyis kiesnek azok, akik az alacsony egészségügyi fizetés mellett beszámlázó pluszmunkát végeznek, ami nagyon jellemző az egészségügyi dolgozókra.

Megtakarítanak

Az emelés forrása az államtitkár szerint a népegészségügyi termékdíj, amely 15 milliárd forint, „belső átcsoportosítás”, valamint az „egészségügyi reform nyomán keletkező megtakarítások”.

Nem lesznek olyan fájóan alacsonyak a bérek
©

Egészségügyi szakértők szerint az egészségügyi dolgozók bére legalább 20 százalékos elmaradásban van az átlagbérektől. Amennyiben minden dolgozó nagyjából 20 százalékos emelést kapna, az éves szinten nagyságrendileg 80-100 milliárd többletkiadást jelentene a költségvetésnek, amire most biztosan nincs pénz.

Ami a választási ígéretekből lett

A Fidesz a választások előtt nem sok konkrétumot ígért az egészségügyi dolgozóknak, csak annyit, hogy rendezni kell az orvosok és ápolók elvándorlását eredményező alacsony béreket, illetve azt, hogy kormányra kerülve 100 milliárd forinttal több pénzt adnak az egészségügynek. Azóta a kormánytól már megjelent egy olyan ígéret is, hogy GDP-arányosan körülbelül egy százalékponttal több forrást fog becsatornázni az egészségügybe, ami közel 300 milliárd forintot jelentene. Ebből azonban eddig a gyakorlatban semmi sem valósult meg, hiszen az egészségügy költségvetési támogatása 2010 óta reálértéken nagyságrendileg 150 milliárd forinttal csökkent (vagyis a beígért helyett fél százalékponttal csökkent GDP-arányosan).

Pocsék fizetések

A magyar orvosi fizetések nem érik el az átlagfizetéseket sem. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2010-es statisztikája szerint a kórházakban és szakrendelőkben foglalkoztatottak havonta átlagosan 20 842 forinttal vittek haza kevesebbet, mint az átlag. Az orvosok átlagkeresete mindenféle ügyeleti és készenléti díjjal együtt is bruttó 377 ezer forint, egy egészségügyi szakdolgozó pedig bruttó 162 ezer forintot kap. Ráadásul ez csak az átlag, amelyet nagyban rontanak a kezdő orvosi fizetések.

 

Egy kezdő orvos nettó 100 ezer forintot vitt haza, a szakorvosi vizsga letétele után pedig körülbelül 20 ezer forinttal keresett többet. 50 év körül körülbelül 155 ezer forintért dolgozott havonta, a csúcs pedig a nyugdíj előtti pár év, amikor akár 190 ezer forint is lehet a bére. A nővérek esetében még rosszabb volt a helyzet: egy kezdő ápolói fizetés bruttó 95 ezer forint volt, ami legfeljebb 20-30 ezer forinttal emelkedhet az évek folyamán.

Az ellenzék kevesli

Az LMP szerint az egészségügyi béremelésre szánt harmincmilliárd forint kevés ahhoz, hogy itthon tartsák az orvosokat és nővéreket. Ez az összeg „megalázóan kevés”, már idén is ennek az összegnek a dupláját vagy a tripláját kellene béremelésre költeni – mondta Szilágyi László, a párt képviselője, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a bizonytalan a béremelés forrása, mert a kormány 15 milliárd forintot a chipsadóból, 15 milliárd forintot pedig a kórházi átalakításokból akar előteremteni. „Én azt gondolom, hogy mind a kettő olyan, mint a kutya vacsorája” – fogalmazott a képviselő, aki szerint problémát okozhat, hogy ezek a bevételek nem érik el az elvárt szintet.

A Jobbik szerint az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséről szóló kormányzati tervek elnagyoltak, "hemzsegnek" a bizonytalansági tényezőktől és számos egészségügyi dolgozót kihagynak az emelésre érdemesek köréből. Gyenes Géza országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának alelnöke keddi közleményében úgy reagált: a Fidesz-kormány az egészségügyi dolgozók béremelésének fedezeteként olyan forrásokat jelöl meg, melyeket egyúttal más célok finanszírozására is szán. Az egészségügyi termékdíjból várt 15 milliárd forint az idei költségvetési bázisösszeget tavalyhoz képest nem emelték, a beígért szerkezeti átalakítás pedig várhatóan további forrásokat von el, és nem fogja hozni az ebből remélt újabb 15 milliárd forintot – véli.

Az MSZP-nél is úgy látják, hogy bizonytalanok a kedden bejelentett egészségügyi bérrendezés forrásai. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerint "komolytalan" források helyett a kormánynak törvényi, költségvetési garanciát kell adnia a béremelésre. A politikus javasolta azt is, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot az egészségügy gondjainak megoldásáról, a források lehetséges bővítéséről.

"Miután kormányzásuk alatt tönkretették az egészségügyet, mélyen hallgatniuk kellene, Mesterházy Attila nyilatkozata azonban azt bizonyítja, hogy a szocialisták irigylik a fizetésemelést az orvosoktól" – reagált közleményben Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Szócska: 30 milliárdról kezdenek tárgyalni a jövő héten

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárdos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

Dreissiger Ágnes Itthon

Szócska az orvosbojkottról: ez a harcmodor nem konstruktív

Az egészségügyi államtitkár szerint a lehetséges forgatókönyvek között szerepel az is, hogy a rezidensek felmondása miatt több helyen teljesen megbénul a betegellátás. Ott alaposan megrendül majd a bizalom az orvostársadalomban - véli. A hvg.hu-nak adott interjújában Szócska Miklós azt mondta, ebben a gazdasági helyzetben nincs olyan ember, aki felelősen meg tudná ígérni a béremelést.

MTI Plázs

Szócska a kórházakról: "nem az a lényeg, hogy hol mi nem lesz"

Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint májusban az érintett városi fenntartású kórházak is átkerülnek állami tulajdonba.

MTI Itthon

Zárt ajtók mögött tárgyal Szócska a rezidensekkel

Az év végéig összesen 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesülnek állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön Budapesten.

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Videó: Ennyi a profi parkolás egy szamárfogattal

Videó: Ennyi a profi parkolás egy szamárfogattal

Milliárdokat nyer Budapest a futóversenyekkel

Milliárdokat nyer Budapest a futóversenyekkel

Oda a luxus: tankszerűvé tették a Bentley Bentaygát

Oda a luxus: tankszerűvé tették a Bentley Bentaygát

Ennél szebb szivárványt festeni sem lehetne – fotó

Ennél szebb szivárványt festeni sem lehetne – fotó

Tarantino utálja a spoilerezést: nyílt levelet írt Cannes-hoz

Tarantino utálja a spoilerezést: nyílt levelet írt Cannes-hoz