szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagállamoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az igen súlyos gazdasági helyzetben lévő Ukrajnát segítsék ki válságból - mondta Vlagyimir Putyin a szervezet moszkvai csúcstalálkozóján szerdán.

Az orosz államfő egyúttal azt javasolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek az úgynevezett Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanács ülésén, hogy "az ukrajnai események miatt" dolgozzanak ki intézkedéseket országaik gazdaságának és exportőreinek a védelmében.

Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy Ukrajna kulcsfontosságú partnere a hármas vámuniónak, amelynek tagállamaival szoros ipari és kereskedelmi kapcsolatok kötik össze. Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szomszédos ország részese a Független Államok Közösségén belül létező szabadkereskedelmi övezetnek is. Az orosz államfő szerint "az ukrán gazdaság súlyos, ha nem a legsúlyosabb válságban van, és ez negatív következményekkel járhat a vámunió piacára is".  

Ukrajna évekig halogatta a csatlakozást a Moszkva által irányított vámunióhoz. Tavaly december végén azonban, miután november végén elállt az európai uniós társulási szerződés aláírásától és az uniós szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozástól, a kijevi vezetés lehetségesnek tartotta, hogy kötelezettséget vállaljon a vámunió egyes előírásainak teljesítésére.

A vámunió vezető testületének, az Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanácsnak a moszkvai ülésén az orosz államfő időszerűnek tartotta, hogy megkezdjék Örményország csatlakozásának az előkészítését a Moszkva tervei szerint 2015-ben működésbe lépő Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez. A Kreml szándékai szerint ennek a szervezetnek a létrehozataláról az idén májusig meg kell születnie a szerződésnek. 

Örményország tavaly írta alá az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz és a három ország alkotta úgynevezett Egységes Gazdasági Térséghez való csatlakozásának menetrendjét kitűző megállapodást. A Kaukázuson túli országon kívül Moszkva a gazdasági gondokkal küszködő Kirgizisztánt is szeretné a vámunió és az Eurázsiai Gazdasági Szövetség tagjaként látni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából