szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Keddtől megújul a tízezer forintos, és a jegybank négy év alatt megújítja, illetve újra is tervezi a teljes forgalomban lévő bankjegysorozatot is, hogy védettebbek legyenek a hamisítás ellen. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc.

Matolcsy jegybankja 2018-ig megújítja a teljes forgalomban lévő bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A folyamat első lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé és várhatóan decembertől jelenik meg a forgalomban.

A régi és az új tízezeres. Az újon a bal felső sarokban lévő ábra olyan, mint egy kastély alaprajza.
©

A jegybank közleménye szerint a nemzetközi gyakorlatban - a biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében - a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket. A jelenleg forgalomban lévő forint bankjegysorozatot a 1997-2001 között eltelt időszakban bocsátotta ki a jegybank, így - a készpénzforgalmi igényeknek megfelelően - a sorozat megújítása időszerű. Az MNB szerint a korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni. A bankjegyeket bemutató MNB-s kiadványt ezen a linken érheti el, a cseréről kiadott kérdés-válaszokat ezen.

Szent István nem változik

A megújított tízezres 2014 decemberétől fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően jelenik meg a készpénzforgalomban, széleskörű elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank - átfogó készpénzszakmai szempontokat mérlegelve - később dönt.

©

Első benyomásra nekünk az új tízezres kicsit hasonlít a skótok által nyomott fontokra. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc. Az általában nem egy egyszerű történet, hogy a bankókra kerülő ember ki legyen. Sok országban új személyek is felkerülnek, Magyarországon viszont a döntéshozók nehezen találnak olyan embert, aki nem osztja meg a lakosságot. A képmások cseréje a most tervezett cserénél - mint megtudtuk - nem merült fel a jegybankban.

©

Szent István nem változott - mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke a készpénz-cserét bemutató sajtótájékoztatón hétfőn. Gerhardt elmondta azt is, hogy kizárólag a jelenleg forgalomban lévő sorozat újul meg, eltérő címlet kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között. A tízezer forintos bankjegy előoldalán ugyanúgy Szent Isván portréja látható, ám más környezetben, a hátoldalon pedig az esztergomi látkép kap helyet, mely egyesek számára szakrális erőt képvisel Gerhardt szerint.

A bankjegyek anyaga nem változik. Összességében 15-20 milliárd lesz a költség négy év alatt, de ennek az összegnek 60 százaléka a megújítástól függetlenül is felmerült volna. A készpénzcsere költsége körülbelül 6-8 milliárd forint. Gerhardt az euróbevezetés kitolódására vonatkozó kérdésre kitérve elmondta, hogy nincs hivatalos céldátum, ám a jelenlegi készpénzállomány felújítását mindenképpen el kell kezdeni.

Évekkel ezelőtt döntöttek

Az MNB már évekkel ezelőtt - az előző jegybanki vezetés alatt, 2009 körül - úgy döntött, hogy a 2014-2018 közötti időszakban megújítja a jelenlegi bankjegysorozatot. Ez megfelel a más országokban is bevett gyakorlatnak: a készpénz cseréjét körülbelül 4-5 évvel korábban el kell kezdeni előkészíteni. Általában az olyan méretű országokban, mint Magyarország 10-15 évente cserélik a készpénzt (főleg a hamisítók, illetve az új készpénz-felhasználási igények miatt). Legutóbb a kilencvenes évek közepén cseréltük le a készpénzállományt, emiatt a jelenlegi csere indokolt, sőt már csúszásban van a jegybank.

Hogy miért tart ennyi ideig egy készpénz-csere? A készpénzhamisítók új módszereit ki kell cselezni, aztán körültekintően kell minden apróságot számba venni: egyre terjednek az automaták ( például taxisautomaták, máv-automaták), és tudni kell, melyik milyen méretű készpénzt fogad el. A váltást könnyű elrontani: az Egyesült Államokban az új 100 dollárosról például kiderült, hogy gyűrődik, ezért újra kell tervezni az egészet.

©

A hamisítás elleni védelem nem csak abból áll, hogy fémcsík van a bankjegyen. Emellett a megválasztott ábrával összefügg sok-sok apró grafikai és biztonsági elem, hogy a hamisítóknak nehezebb legyen mindenre odafigyelve másolni.

Színesebb és biztonságosabb

Nem csak a lakosság, hanem a bankjegyeket kezelő gépek, intézmények számára is fontos, hogy különbséget tudjanak tenni egy színes papírlap és a bankjegy között. Mádi László, az MNB igazgatójának elmondása szerint a következő 3-4 évben folyamatosan cserélődni fog a forint. A környező országokban, illetve az euróövezetben is szintén bankjegyfejlesztési időszakot kezdtek meg, illetve fognak megkezdeni. Nem szabad lemaradnunk, mivel a hamisítások célpontjává válhatnánk – mondta Mádi. Az elmúlt időszakban egyébként jól állta a rohamokat az igazgató szerint.

©

A csere egyik okaként azt hozta fel, hogy a színes fénymásolók ma már igencsak elterjedtek. Emellett a készpénz könnyebb gépi feldolgozhatósága is fontos szempont volt. Illetve a költséghatékonyság, a 350 milliós bankjegymennyiséget pár éven belül tervezik lecserélni, és az egy bankjegyre fordított előállítási költség lényegesen csökkenhet.

Az új forint a lakosság számára jobban tapintható lesz, átnézetben illetve mozgatással is ellenőrizhető lesz a címlet. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével is konzultáltak az új bankjeggyel kapcsolatban. A színek sokkal élénkebbek lesznek, az idősebbek, látássérültek számára az eltérő színdominancia is segíthet az egyes címletek megkülönböztetésében. Segédeszközzel történő ellenőrzésnél (UV-fény) is különböző színek látszanak a bankjegyeken. Automaták és bankjegyfeldolgozó gépek olyan speciális jellemzőket is fel tudnak dolgozni, amiket szabad szemmel, pénztárosi eszközökkel sem lehet észrevenni. A magyar forint így a világ egyik legnehezebben hamisítható bankjegye lesz Mádi szerint.

Pataki Tibor, az MNB Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezetője szerint az utóbbi években kedvezők voltak a hamisítási adatok nemzetközi összehasonlításban. Évente 2-10 ezer bankjegyet hamisítottak (tavaly pl. 2200 darabot), és körülbelül 30 millió forint volt a hamisítás értéke.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusz tartalmakat is talál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hat évre ítéltek egy gyerekbántalmazó apát

Hat évre ítéltek egy gyerekbántalmazó apát

Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Radar360: Kövér az EU végét vizionálja, nem lesz klíma a metróban

Radar360: Kövér az EU végét vizionálja, nem lesz klíma a metróban