szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Keddtől megújul a tízezer forintos, és a jegybank négy év alatt megújítja, illetve újra is tervezi a teljes forgalomban lévő bankjegysorozatot is, hogy védettebbek legyenek a hamisítás ellen. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc.

Matolcsy jegybankja 2018-ig megújítja a teljes forgalomban lévő bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A folyamat első lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé és várhatóan decembertől jelenik meg a forgalomban.

A régi és az új tízezeres. Az újon a bal felső sarokban lévő ábra olyan, mint egy kastély alaprajza.
©

A jegybank közleménye szerint a nemzetközi gyakorlatban - a biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében - a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket. A jelenleg forgalomban lévő forint bankjegysorozatot a 1997-2001 között eltelt időszakban bocsátotta ki a jegybank, így - a készpénzforgalmi igényeknek megfelelően - a sorozat megújítása időszerű. Az MNB szerint a korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni. A bankjegyeket bemutató MNB-s kiadványt ezen a linken érheti el, a cseréről kiadott kérdés-válaszokat ezen.

Szent István nem változik

A megújított tízezres 2014 decemberétől fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően jelenik meg a készpénzforgalomban, széleskörű elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank - átfogó készpénzszakmai szempontokat mérlegelve - később dönt.

©

Első benyomásra nekünk az új tízezres kicsit hasonlít a skótok által nyomott fontokra. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc. Az általában nem egy egyszerű történet, hogy a bankókra kerülő ember ki legyen. Sok országban új személyek is felkerülnek, Magyarországon viszont a döntéshozók nehezen találnak olyan embert, aki nem osztja meg a lakosságot. A képmások cseréje a most tervezett cserénél - mint megtudtuk - nem merült fel a jegybankban.

©

Szent István nem változott - mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke a készpénz-cserét bemutató sajtótájékoztatón hétfőn. Gerhardt elmondta azt is, hogy kizárólag a jelenleg forgalomban lévő sorozat újul meg, eltérő címlet kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között. A tízezer forintos bankjegy előoldalán ugyanúgy Szent Isván portréja látható, ám más környezetben, a hátoldalon pedig az esztergomi látkép kap helyet, mely egyesek számára szakrális erőt képvisel Gerhardt szerint.

A bankjegyek anyaga nem változik. Összességében 15-20 milliárd lesz a költség négy év alatt, de ennek az összegnek 60 százaléka a megújítástól függetlenül is felmerült volna. A készpénzcsere költsége körülbelül 6-8 milliárd forint. Gerhardt az euróbevezetés kitolódására vonatkozó kérdésre kitérve elmondta, hogy nincs hivatalos céldátum, ám a jelenlegi készpénzállomány felújítását mindenképpen el kell kezdeni.

Évekkel ezelőtt döntöttek

Az MNB már évekkel ezelőtt - az előző jegybanki vezetés alatt, 2009 körül - úgy döntött, hogy a 2014-2018 közötti időszakban megújítja a jelenlegi bankjegysorozatot. Ez megfelel a más országokban is bevett gyakorlatnak: a készpénz cseréjét körülbelül 4-5 évvel korábban el kell kezdeni előkészíteni. Általában az olyan méretű országokban, mint Magyarország 10-15 évente cserélik a készpénzt (főleg a hamisítók, illetve az új készpénz-felhasználási igények miatt). Legutóbb a kilencvenes évek közepén cseréltük le a készpénzállományt, emiatt a jelenlegi csere indokolt, sőt már csúszásban van a jegybank.

Hogy miért tart ennyi ideig egy készpénz-csere? A készpénzhamisítók új módszereit ki kell cselezni, aztán körültekintően kell minden apróságot számba venni: egyre terjednek az automaták ( például taxisautomaták, máv-automaták), és tudni kell, melyik milyen méretű készpénzt fogad el. A váltást könnyű elrontani: az Egyesült Államokban az új 100 dollárosról például kiderült, hogy gyűrődik, ezért újra kell tervezni az egészet.

©

A hamisítás elleni védelem nem csak abból áll, hogy fémcsík van a bankjegyen. Emellett a megválasztott ábrával összefügg sok-sok apró grafikai és biztonsági elem, hogy a hamisítóknak nehezebb legyen mindenre odafigyelve másolni.

Színesebb és biztonságosabb

Nem csak a lakosság, hanem a bankjegyeket kezelő gépek, intézmények számára is fontos, hogy különbséget tudjanak tenni egy színes papírlap és a bankjegy között. Mádi László, az MNB igazgatójának elmondása szerint a következő 3-4 évben folyamatosan cserélődni fog a forint. A környező országokban, illetve az euróövezetben is szintén bankjegyfejlesztési időszakot kezdtek meg, illetve fognak megkezdeni. Nem szabad lemaradnunk, mivel a hamisítások célpontjává válhatnánk – mondta Mádi. Az elmúlt időszakban egyébként jól állta a rohamokat az igazgató szerint.

©

A csere egyik okaként azt hozta fel, hogy a színes fénymásolók ma már igencsak elterjedtek. Emellett a készpénz könnyebb gépi feldolgozhatósága is fontos szempont volt. Illetve a költséghatékonyság, a 350 milliós bankjegymennyiséget pár éven belül tervezik lecserélni, és az egy bankjegyre fordított előállítási költség lényegesen csökkenhet.

Az új forint a lakosság számára jobban tapintható lesz, átnézetben illetve mozgatással is ellenőrizhető lesz a címlet. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével is konzultáltak az új bankjeggyel kapcsolatban. A színek sokkal élénkebbek lesznek, az idősebbek, látássérültek számára az eltérő színdominancia is segíthet az egyes címletek megkülönböztetésében. Segédeszközzel történő ellenőrzésnél (UV-fény) is különböző színek látszanak a bankjegyeken. Automaták és bankjegyfeldolgozó gépek olyan speciális jellemzőket is fel tudnak dolgozni, amiket szabad szemmel, pénztárosi eszközökkel sem lehet észrevenni. A magyar forint így a világ egyik legnehezebben hamisítható bankjegye lesz Mádi szerint.

Pataki Tibor, az MNB Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezetője szerint az utóbbi években kedvezők voltak a hamisítási adatok nemzetközi összehasonlításban. Évente 2-10 ezer bankjegyet hamisítottak (tavaly pl. 2200 darabot), és körülbelül 30 millió forint volt a hamisítás értéke.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusz tartalmakat is talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!