szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank pénzügyi ismeretterjesztési programja keretében osztott szét közel 78 millió forintot 20 civil szervezet között. A nyertesek között olyanok szerepelnek, mint az OTP és a K&H alapítványai, vagy a Széchenyi Hitelszövetség.

Húsz nonprofit szervezet közel 78 millió forint támogatást nyert el az MNB civil háló kialakítására kiírt pályázatán. A jegybank által életre hívott Civil Fórum kedden az elszámolási törvényről egyeztet, két héten belül már másodszor - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.

A 20 civil szervezet a fogyasztói tudatosság és jogérvényesítés támogatására, a pénzügyi kultúra fejlesztésére nyert pénzt. Az MNB a pályázatra meghirdetett teljes, 77,5 millió forintnyi összeget megítélte a nyertes nonprofit szervezeteknek.

A nyertes szervezetek között több fogyasztóvédelmi szervezet található, emellett sikeresen pályázott például a Józsefvárosi Szabadidős Egyesület, amely elsősorban sport és kulturális programok szervezésével foglalkozik, valamint a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, és egy mozgáskorlátozottakkal foglalkozó gyulai egyesület is. Emellett két bank, az OTP és a K&H alapítványa is nyert.

Az MNB gazdasági-társadalmi felelősségvállalási programjában a 2014-2016 közötti időszakra stratégiai célként határozta meg a pénzügyi kultúra és ismeretterjesztés, a fogyasztói tudatosság erősítése terén a jegybank szerepvállalásának erősítését. Az ennek keretében kiírt pályázatra a saját költségvetéssel és nyilvántartott tagsággal rendelkező, az elmúlt legalább 3 évben aktívan a fogyasztóvédelemben tevékenykedő nonprofit szervezetek jelentkezhettek.

©

A pályázati témakörök az alábbiak voltak: A fogyasztók pénzügyi jogérvényesítését elősegítő és támogató független szakmai tevékenység; Pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztató információs rendszer kialakítása és működtetése; A tudatos pénzügyi fogyasztói magatartás elősegítése és a fogyasztók tájékozottságának javítása érdekében pénzügyi fogyasztóvédelmi oktatások és tájékoztatók szervezése, lebonyolítása; A hátrányos helyzetű társadalmi rétegek pénzügyi tudatosságának növelése.

A civil szervezetek 2015. június 30-ig kötelesek tájékoztatni az MNB-t a megvalósult projektről és a támogatás pénzügyi felhasználásáról.

A pénzügyi kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázat nyertesei:

Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület
Dél-Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete
Energiatudatos Fogyasztók Társadalmáért Egyesület
Érdi Fogyasztóvédelmi Egyesület
Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége
Fogyasztóvédők Országos Egyesülete
Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesülete
Józsefvárosi Szabadidős Egyesület
Jövő Ifjúságáért Egyesület
K&H Magyar Tudományért, Műszaki Haladásért és Közgazdászképzésért Alapítvány
Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület
Merkating N Kft.
Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Regionális Egyesülete Gyula
Nyugdíjasok Országos Szövetsége
OTP Fáy András Alapítvány
Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület
Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesület
Széchenyi Hitelszövetség
Veszprémi Egyetem Civil Szerveződéseiért Alapítvány

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa megemlegetheti, ha Nyugat-Afrika a franciák Afganisztánja lesz

Európa megemlegetheti, ha Nyugat-Afrika a franciák Afganisztánja lesz

Keményebb fellépést akar Magyarországgal és Lengyelországgal szemben Franciaország

Keményebb fellépést akar Magyarországgal és Lengyelországgal szemben Franciaország

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége