szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több nagyvárosban a nettó fizetés kétharmadát elviheti egy albérlet.

Októberben és novemberben átlagosan havi 130 ezer forintért lehetett kivenni egy budapesti 40-80 négyzetméteres lakást, ami 8 százalékos díjemelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki az ingatlan.com összeállításából.

A megyeszékhelyek közül Pécsen 33 százalékkal, Miskolcon 28 százalékkal nőttek a bérleti díjak, miközben Szekszárdon 18, Szombathelyen pedig 20 százalékkal csökkentek.

©

Jó hír viszont az albérletkeresőknek, hogy az év végére lassult a budapesti lakások bérleti díjának emelkedése. Ez az ingatlanhirdető portál szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy a főváros belső kerületeiben a bérleti díjak emelkedése már 2014. második felében megindult. Ezeken a területeken az idei árakat így már eleve magasabb bérleti díjakkal kell összehasonlítani.

Emellett a belső kerületekben tapasztalt áremelkedés miatt a külső városrészekben található kiadó ingatlanok iránt megnőtt a kereslet. Az összesített budapesti adatokból látható lassabb árnövekedést az is magyarázza, hogy a fizetőképes kereslet korlátokat szab a lakásbérleti díjak emelkedésének. A legfrissebb KSH-adatok szerint Budapesten 204 ezer forint volt a nettó átlagkereset az első háromnegyed évben, ennek pedig kétharmada (66 százalék) az átlagos lakásbérleti díj a fővárosban.

A fővárosi kerületeket külön vizsgálva jelentősek az eltérések, mind a havi bérleti díj, mind a növekedés mértékét tekintve.

©

A legjelentősebb emelkedést a XVI. kerület érte el: átlagosan 56 százalékkal 106 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. A XX. kerületben 36 százalékkal 95 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 35 százalékkal 135 ezer forintra emelkedtek. Az V. kerület továbbra is a legdrágább: az októberi és novemberi hirdetések alapján átlagosan 180 ezer forintért lehet kivenni lakást, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

Az V. után az I. és a VI. kerület következik 150-150 ezer forintos bérleti díjjal, ám az I. kerületben ez mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben, a VI. kerületi bérleti díj pedig 5 százalékkal marad el a tavalyi értéktől. A legnagyobb csökkenést a II. kerület könyvelhette el: idén októberben és novemberben a kiadó lakásokat átlagosan 140 ezer forintért kínálták, ami 12 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!