szerző:
hvg.hu

Több nagyvárosban a nettó fizetés kétharmadát elviheti egy albérlet.

Októberben és novemberben átlagosan havi 130 ezer forintért lehetett kivenni egy budapesti 40-80 négyzetméteres lakást, ami 8 százalékos díjemelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki az ingatlan.com összeállításából.

A megyeszékhelyek közül Pécsen 33 százalékkal, Miskolcon 28 százalékkal nőttek a bérleti díjak, miközben Szekszárdon 18, Szombathelyen pedig 20 százalékkal csökkentek.

©

Jó hír viszont az albérletkeresőknek, hogy az év végére lassult a budapesti lakások bérleti díjának emelkedése. Ez az ingatlanhirdető portál szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy a főváros belső kerületeiben a bérleti díjak emelkedése már 2014. második felében megindult. Ezeken a területeken az idei árakat így már eleve magasabb bérleti díjakkal kell összehasonlítani.

Emellett a belső kerületekben tapasztalt áremelkedés miatt a külső városrészekben található kiadó ingatlanok iránt megnőtt a kereslet. Az összesített budapesti adatokból látható lassabb árnövekedést az is magyarázza, hogy a fizetőképes kereslet korlátokat szab a lakásbérleti díjak emelkedésének. A legfrissebb KSH-adatok szerint Budapesten 204 ezer forint volt a nettó átlagkereset az első háromnegyed évben, ennek pedig kétharmada (66 százalék) az átlagos lakásbérleti díj a fővárosban.

A fővárosi kerületeket külön vizsgálva jelentősek az eltérések, mind a havi bérleti díj, mind a növekedés mértékét tekintve.

©

A legjelentősebb emelkedést a XVI. kerület érte el: átlagosan 56 százalékkal 106 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. A XX. kerületben 36 százalékkal 95 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 35 százalékkal 135 ezer forintra emelkedtek. Az V. kerület továbbra is a legdrágább: az októberi és novemberi hirdetések alapján átlagosan 180 ezer forintért lehet kivenni lakást, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

Az V. után az I. és a VI. kerület következik 150-150 ezer forintos bérleti díjjal, ám az I. kerületben ez mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben, a VI. kerületi bérleti díj pedig 5 százalékkal marad el a tavalyi értéktől. A legnagyobb csökkenést a II. kerület könyvelhette el: idén októberben és novemberben a kiadó lakásokat átlagosan 140 ezer forintért kínálták, ami 12 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását