szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázár János szerint a Magyar Nemzeti Bank döntései fogják meghatározni a Spéder Zoltán nevével fémjelzett FHB-csoport jövőjét. A milliárdos érdekeltségeinél közben a rendőrség is vizsgálódik, házkutatások is voltak.

Lázár János a hvg.hu kérdésére azt mondta: lehetséges forgatókönyv, hogy az állam a jelenleginél nagyobb tulajdoni hányadhoz kerül a milliárdos bankár, Spéder Zoltán bankjában. Ezzel egy csapással megoldódna a probléma, hogy ki az úr Takarékbanknál, mert az abban közvetett tulajdonnal rendelkező FHB-csoport elvesztené meghatározó befolyását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, hogy ebben a kérdésben a pénzügyi felügyelet, vagyis a Magyar Nemzeti Bank dönthet.

Ezt a forgatókönyvet az tenné lehetővé, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van egy olyan FHB-kötvénycsomag, amely bizonyos feltételekkel, például akkor, ha a kötvény kibocsátója nem teljesíti a vállalásait, részvényre váltható. A kormány még 2012 szeptemberében foglalkozott az FHB Jelzálogbank tőkehelyzetével, ám az arról szóló döntéseket titkosították.

Lázár János most elismerte, hogy amikor a Magyar Nemzeti Bank a héten megbírságolta az FHB-t, mert egy kötvénykibocsátásnál félrevezető információt tett közzé, az éppen ezt a kötvénycsomagot érintette. A miniszter részletekbe nem bocsátkozott, ismételten arra hivatkozott, a további lépések attól függnek, hogy az MNB milyen felügyeleti döntéseket hoz.

Ezzel ugyanakkor nem cáfolta azokat a piaci információkat, miszerint a 2012. őszi kormánydöntést követő kötvénykibocsátáskor nem az lett az értékpapírok tulajdonosa, aki elsőként Londonban lejegyezte, hanem valaki más. A válaszból az is kiolvasható lehet, hogy ez valóban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Ennek azért van jelentősége, mert a kötvényjegyzéssel a befektető – akár magánbefektetőről, akár az államról van szó – pénzt bocsát a kötvénykibocsátó rendelkezésére. Ráadásul úgy tudni, hogy az állam, legalábbis 2015-ben nem tartott igényt a kamatra, amely a kötvény után minden év június 15-én esedékes. Jogászok szerint ez kimerítheti a tiltott állami támogatás fogalmát.

Ez alapján valószínűsíthető, hogy az FHB éppen ettől a kötvényproblémától akart megszabadulni, amikor közvetett részvényesként kezdeményezte a Takarékbank rendkívüli közgyűlésének az összehívását idén június 15-ére. Ezen a Takarékbank legnagyobb részvényesével állítólag azt akarta elérni, hogy a takarékszövetkezetek vásároljanak be az FHB Kereskedelmi Bank részvényeiből. Ezzel az FHB Jelzálogbank nagyjából éppen akkora összeghez jutott volna, amennyiből visszavásárolhatná az államtól a kötvényeket.

Ezt akadályozta meg Demján Sándor, amikor levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, és közölte vele, hogy szerinte az FHB meghatározó tulajdonosa, Spéder Zoltán ezzel a takarékszövetkezetek kárára nyerészkedik. Az ezután 24 óra alatt elfogadott törvénymódosítás megalapozta, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az eddigieknél jóval nagyobb jogköre legyen a takarékszövetkezeti integráció tagjai felett, beleértve a személyi kérdéseket és a tulajdonosi jogok gyakorlását.

Lázár János szavai alapján a következő napokban az MNB fog olyan döntéseket hozni, amelyek meghatározhatják az FHB-csoport jövőjét. Annak alapján, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szerdán már több Spéder-érdekeltséghez is kiszálltak, nem kizárt, hogy az MNB további lépéseket tesz. A tőzsde mindenesetre már árazza a fordulatot, néhány nap alatt több mint 20 százalékot vesztettek értékükből az FHB-részvények. Miután az FHB-ben már eddig is kisebbségi tulajdonos volt az állam, a történtek az állami vagyont is apasztották.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP