szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fiatal diplomások és a nyugdíj előttiek is pesszimistábbak az átlagosnál.

Az 2015-os év azonos időszakához képest 2 ponttal, februárhoz képest pedig 4 ponttal csökkent és ezzel 60 pontos értéket vett fel 2016 második negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe.

Ez a mérőszám azt vizsgálja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a magasabb végzettségűek vannak elől: a diplomások 71 ponttal vezetik a mezőnyt, utánuk 63 ponttal következnek a legalább érettségivel rendelkező munkavállalók. A szakmunkások 59 pontos értéke már három ponttal elmarad az átlagostól, a legfeljebb 8 osztály végzettséggel rendelkezők pedig 40 ponttal zárják a sort.

Korcsoport alapján a 18-29 és az 50-59 év közöttiek körében éves szinten ugyan nem tapasztalható jelentős változás, de a februári adatokhoz képest már 7, illetve 6 pontos csökkenés volt megfigyelhető, így mindkét csoportnál 58 pontot mértek az elemzők. A 2016 eleji időszakhoz képest a 60 év felettiek körében is érzékelhető változás ment végbe: a 9 pontos csökkenés következtében bizalmuk már 10 ponttal marad el az átlagostól.

„Általánosságban elmondható, hogy a magyar munkavállalók állásuk iránti bizalma az elmúlt időszakban enyhén csökkent. Emellett a hosszú távú trendeket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a magasabb iskolai végzettség nagyobb önbizalmat jelent a munkavállalás szempontjából, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedéssel kapcsolatban. Továbbá azt is kijelenthetjük, hogy a fiatal diplomások és a pályájuk végén járó munkavállalók az átlagosnál pesszimistábbak” – mondja Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A kereskedelemben a folyamatos ingadozás mellett most 3 pontos visszaesés érzékelhető. A lista végén hagyományosan a mezőgazdaságban dolgozók állnak 48 ponttal, ami az index mérése óta rekord alacsonynak számít. 

Lakóhely szerint a falvakban és a városokban élők körében egyaránt csökkent a stabilitási index: az 57 és 60 pontos érték 4, illetve 5 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor a fővárosiak az átlagnál 5 ponttal magasabb értéket értek el, ami 2015 ősze óta a legmagasabb érték.

A férfiak és nők közti különbség a korábbi eredményekhez képest eltűnt, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi adatok 60 pontos értéket mutatnak mindkét nem esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglátogatta Orbán Viktort a Roszatom vezérigazgatója

Meglátogatta Orbán Viktort a Roszatom vezérigazgatója

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben