szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövőre 100 éves Finnország egy sarkkörön túli norvég hegyet kapott volna ajándékba, de Norvégia végül elvetette az ötletet.

A norvég kormány elutasította azt a javaslatot, hogy születésnapi ajándékként engedjenek át egy sarkkörön túli hegycsúcsot a szomszédos Finnországnak, amely jövőre ünnepli függetlensége 100. évfordulóját. A szóban forgó Halti-hegy (finnül Haltitunturi) nagyobb része ugyan a határ finn oldalán fekszik, de 1330 méter magas csúcsa már Norvégiához tartozik. A javaslat úgy rajzolná újra a határt, hogy a csúcs is a finnekhez kerüljön. 

Norvégia területén több ennél jóval égbetörőbb csúcs is található, legmagasabb hegye, a Galdhopiggen csaknem 2500 méteres tengerszint feletti magassággal büszkélkedhet. Finnország jelenlegi legmagasabb pontja ugyanakkor 1324 méteren található, a Halti hegy finn területre eső oldalán. 

Erna Solberg norvég miniszterelnök a hegycsúcshoz legközelebbi település, az elajándékozást támogató Kafjord polgármesterének írt levelében arra hivatkozva zárkózott el a határkiigazítástól, hogy az bonyolult jogi problémákat vetne fel, és ellentétes lenne az 1814-es alkotmánnyal is, amely kimondja Norvégia "oszthatatlanságát". A kormányfő azt ígérte, hogy inkább egy más, "megfelelő" ajándékot adnak Finnországnak az évfordulóra. 

Svein Leiros polgármester azt mondta, hogy csalódott, de elfogadja, hogy a döntés a miniszterelnökre tartozik. Nem fogadja el viszont a kormányfő nemleges válaszát az ötlet atyja, Bjorn Geirr Harsson nyugdíjas földmérő, aki szerint mindössze 31 méterrel kellene odébb tolni a határt és csak egy focipálya egyharmadának megfelelő területet kellene átengendi ahhoz, hogy "szép gesztusként plusz 6 méter magasságot ajándékozhassunk Finnországnak".

A geodéta szerint az alkotmánynak az oszthatatlanságra vonatkozó passzusa a 19. század elejének azon félelmeit tükrözi, hogy a napóleoni háborúkban a nagyhatalmak feloszthatják egymás közt Norvégiát, "nem pedig azt, hogy elveszíthet egy zsebkendőnyi terméketlen sarkvidéki hegyoldalt". Harsson azt mondta a Reutersnak, hogy nem adja fel küzdelmét. 

Az ajándékozás ötletét 17 ezren támogatták az interneten, a határ mindkét oldaláról. 

Finnország 1917. december 6-án mondta ki Oroszországtól való függetlenségét.

Finnország hegycsúcsot kaphat ajándékba születésnapjára

Kezdeményezés indult Norvégiában, hogy a szomszédos Finnországot ajándékozzák meg egy hegycsúccsal annak örömére, hogy az utóbbi 2017 decemberben ünnepli függetlenségének századik évfordulóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf