szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyet azért nem értenek a magyar növekedéssel kapcsolatban.

A tavaszi várakozásához képest gyorsabb magyar gazdasággal számol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a World Economic Outlook című kiadványában – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A magyar gazdaság a nemzetközi szervezet várakozása szerint idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal fog bővülni.

Mindez még mindig messze van a kormány előrejelzésénél: utóbbi prognózisa 4,1 százalékos növekedésről szól. Azt mindenesetre pozitívan értékeli az NGM, hogy az IMF 0,3, jövőre pedig 0,4 százalékponttal javította előrejelzését tavaszhoz képest.

A valutaalap optimizmusa összefügghet azzal, hogy általában nagyobb növekedéssel számol, mint előző prognózisában. A szervezet pénteken kezdődő közgyűlésére időzített kiadvány szerint idén 3,6 százalékos átlagos globális gazdasági növekedést jósol, ami 0,1 százalékponttal felülmúlja a júliusban kiadott előrejelzést.

Jövőre a globális gazdaság 3,7 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén 0,1 százalékpontos javítás a júliusi adathoz képest. A globális gazdaság tavaly 3,2 százalékkal nőtt. Az IMF-jelentés összeállítói szerint a tavalyi második fél évben kezdődött globális gazdasági növekedés lendülete nem hagyott alább, jövőre is kitart, kivéve a Közel-Keletet.

A fejlett országok csoportján belül az Egyesült Államok gazdasága idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest az idei évre vonatkozó gazdasági növekedést 0,1 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal javították fel. Az amerikai GDP tavaly 1,5 százalékkal nőtt.

Az euroövezet esetében idén és jövőre egyaránt 0,2 százalékponttal javította becslését az IMF júliushoz képest és ennek alapján az idei évre 2,1 százalék, jövőre pedig 1,9 százalék növekedés vár a washingtoni székhelyű szervezet szerint a tavalyi 1,8 százalék után.

A térségen belül a német gazdaság a tavalyi 1,9 százalékos gazdasági bővülés után idén 2 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal nőhet a jelentés összeállítói szerint. Mindkét év esetében 0,2 százalékpontot javítottak a szakértők a júliusi előrejelzésükhöz képest.

Az IMF legújabb előrejelzésében az szerepel, hogy Kína gazdasága a tavalyi 6,7 százalék bővülés után idén 6,8 százalékkal nő, jövőre a bővülés üteme azonban 6,5 százalékra lassul. A jelentés összeállítói júliusban 0,1 százalékponttal kisebb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számoltak.

A világkereskedelmi forgalom a tavalyi 2,4 százalék után idén 4,2 százalékkal, jövőre 4 százalékkal nő, a júliusi előrejelzéshez képest az idei évre vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal javította fel az IMF.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse