szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyereke szalagavatóján senki nem spórolna szívesen, a cégek pedig ezt alaposan ki is használják. Komoly összeget is el lehet költeni egy jól sikerült estére.

Már le is csúszott a legjobb ajánlatokról az, aki csak most kezd el felkészülni a decemberi szalagavatóra, de azok sem lehetnek felhőtlenül boldogok, akiknek maradt idejük a szervezésre. Hacsak nincs nagy szerencséjük az iskolával, a szülőknek ezután a gyerekük esküvőjéig nem lesz egyetlen olyan estéjük sem, ami miatt ekkora költségekbe kell verniük magukat. Cégek tömkelege viszont rendkívül jól jár azzal, hogy a szalagavatón nem sokan szeretnének spórolni.

Az egyik legfontosabb döntés az, hogy az iskolában tartanák-e meg a szalagavatót, vagy külső helyszínre vinnék. Ha az iskola épülete nem alkalmas arra, hogy egy ekkora rendezvényt bezsúfoljanak, akár félmillió forint közelébe is érhet a terembérlés ára. Meglepő lehet első ránézésre, hogy Budapest és a vidéki városok rendezvényhelyszíneinek árai között itt nincs igazán nagy különbség. Pedig a magyarázat egyszerű: a fővárosban sok a helyszín, van közöttük árverseny, míg vidéken csak az alacsonyabb keresetek szabnak határt.

Csak az esküvői vendégek a rosszabbak?

Egy szalagavatóra termet általában óránként 50-70 ezer forint körüli áron lehet lefoglalni – természetesen ha valaki Budapest központi rendezvényhelyszínein szeretné tartani az ünnepélyt, ennél sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A cégek a szalagavatót általában óránként 10-20 ezer forinttal a vállalati bulik vagy születésnapok fölé árazzák be, az esküvőknél azonban jó 20-40 ezer forinttal olcsóbbak ezek a rendezvények. A legtöbben 7-8 órára veszik ki a helyszínt. Persze ha egy évfolyamban sok osztály van, akkor egy ekkora kiadás még az osztálypénzből is kijön, de beszéltünk olyan végzős gimnazistával is, akiknél a rokonoktól fejenként kétezer forintot elkérnek, hogy elmehessenek a szalagavatóra.

A terem feldíszítését már 5-10 ezer forintból meg lehet oldani, ekkora összeg több tucat diák között elosztva nem vészes, és hasonló ára van a hangosításnak is. A legtöbb helyen beépítik az árba az esetleges károk javításait is; az egyik rendezvényhelyszínen erről kérdésünkre azt mondták: hiába vannak ott a diákokkal a szüleik is, annál több betört ajtót, megrongált csapot vagy egyszerűen csak összehányt mosdót, mint egy szalagavatónál, egyedül az esküvői vendégek után kell rendbe rakniuk.

A budapesti József Attila Gimnázium szalagavató bálján 2009-ben.
©

Gyakran persze úgy döntenek a diákok, hogy nem csak nekiindulnak az éjszakának, hogy tartsanak egy afterpartyt, hanem külön kibérelnek erre is helyet. Ez ugyan nem annyira drága, mint az ünnepély helyszínének kibérlése, de óránkénti 30-40 ezer forintot így is össze kell dobnia az osztálynak. Több helyen ehelyett azt a verziót választják, hogy a rokonokkal együtt elmennek a végzősök egy nagy vacsorára – ha ezt egy négytagú család a fővárosban megússza 20 ezer forint alatt, az már spórolást jelent.

Az utolsó év elején kérik el a legtöbb pénzt

Azt már osztálya válogatja, hogy hogyan gyűjtik be a pénzt a szalagavatóra. Többen arról meséltek, hogy már a gimnázium első évétől félretették az osztálypénz egy részét arra az egy estére. De a leggyakrabban csak a 12. osztály első szülői értekezletén szembesülnek a szülők azzal, hogy mennyit kell még kifizetniük.

Nagyot nyernek a szalagavatókon a tánciskolák is. Az árakban túl nagy szórást nem találtunk, általában 3000-3500 forintot kell minden diáknak befizetnie, hogy néhány hét alatt megtanulhassanak egy táncot. Ezek a helyek nagyon örülnek a diákoknak – gyakorlatilag nincs más olyan alkalom, amikor egyszerre érkezne hozzájuk több tucat tanuló. A tánciskolák általában az esküvői táncok betanítását kezelik még kiemelt jelentőségűként, valamint hobbiból táncolni vágyókkal is foglalkoznak, de egyik sem akkora üzlet, mint ha megérkezik egy teljes osztály. Épp ezért ez az ár már jókora csoportos kedvezményt is jelent.

Az egyik legnagyobb kiadást a ruha bérlése vagy megvásárlása jelenti. A lányoknak egy kosztüm, a fiúknak életük első "férfias" öltönye szinte mindenhol kötelező kiadás, de itt legalább csoportos kedvezményekkel lehet számolni. Mindenesetre 25-30 ezer forint alatt így is nehéz megúszni ezt a tételt. Aztán jön a tánc: ha a fiúknak szerencséjük van, akkor ugyanabban az öltönyben lehetnek, mint a szalagtűzésen, de a lányok indulhatnak az esküvőiruha-kölcsönzőkbe, ahol újabb 10-20 ezer forintot elkölthetnek. Extra kiadás az is, ha a fiúknak a tánchoz frakkot vagy szmokingot kell húzniuk – ezt ők is csak bérelhetik, nagy valószínűséggel soha életükben többet nem lesz rajtuk ilyen ruhadarab, ez újabb 5-8 ezer forinttal dobja meg az árat. A kereslet persze óriási: találtunk több belvárosi ruhakölcsönzőt is, ahol december péntek és szombat estéire már egyáltalán nem adnak ki ruhákat, de már a januári időpontok is kezdenek betelni.

Nem érdemes persze azt hinni, hogy a lányos családok ennyivel megúszhatják. Egy szalagavató estéjére a frizurát 6-10 ezer forintból készítheti el egy fodrász, a sminkért újabb néhány ezer forintot elkérhetnek, és van, aki külön erre az alkalomra vásárol még ékszert is. Persze ezek a kiadások legalább nem kötelezőek, komoly összegeket spórolhat meg, aki úgy gondolja, hogy a szépséget az egyszerűség jelenti.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hiába a rendkívüli helyzet, 12 óránál hosszabban még most sem lehet dolgozni

Hiába a rendkívüli helyzet, 12 óránál hosszabban még most sem lehet dolgozni

A finn kormány szerint a Kínából rendelt arcmaszkok nem elég jók a koronavírus ellen

A finn kormány szerint a Kínából rendelt arcmaszkok nem elég jók a koronavírus ellen

Miért vagyunk eredményesebbek a koronavírussal szemben, mint a klímaváltozás elleni harcban?

Miért vagyunk eredményesebbek a koronavírussal szemben, mint a klímaváltozás elleni harcban?