szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átlagbérből élőknek megoldás lehet a havi 20 ezres megtakarítás, de egy jól kereső vállalkozónak kevés lesz ahhoz, hogy nyugdíjasként is megőrizze a jelenlegi életszínvonalát.

Az sem mindegy, ki mit hoz ki a havi 20 ezer forintjából. Nagyjából 160 megtakarítási termék érhető el Magyarországon, abból 60-65 nyugdíjbiztosítás, és ezek közel sem egyforma konstrukciókat takarnak. Húszéves távon például 4-5 millió forint különbség is lehet a lejárati összegekben az egyes megoldási lehetőségek között – mondta Sipos Csaba, a Nyugdijbiztositas.com vezető pénzügyi tervezője.

A Nyugdíjbiztosítás.com saját fejlesztésű ajánlat-összehasonlító kalkulátora segít megmutatni a különbségeket. A kalkulátor szerint ha egy átlagos megtakarítót veszünk figyelembe, aki 44 éves, és havi 20 000 forintot tesz félre, akkor a lejárati összeg mai értéken 8,3 millió és 12,5 millió forint között fog mozogni, vagyis 4,2 millió forintos különbségről van szó. Ez a nyugdíjaskor betöltése után 15 éven keresztül havi 62 ezer vagy havi 87 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést jelent az állami nyugdíj mellett, ami jelentős különbség. Éppen ezért a megfelelő ajánlat elfogadása előtt alapos mérlegelésre van szükség, mert egy rossz döntésnek komoly anyagi vonzatai lehetnek.

©

Az öregségi nyugdíjak a megyei átlagbérek 58-80 százalékát érik csak el jelenleg, és ez az arány várhatóan csak romlani fog, ezért az öngondoskodásra égető szükség lesz rövid időn belül. De ezzel egyre többen tisztában vannak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Több karton kötszer, 400 pár női cipő – ezeket mind tehervonatokból lophatta el két férfi

Több karton kötszer, 400 pár női cipő – ezeket mind tehervonatokból lophatta el két férfi