szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Lufthansa arra hivatkozik, hogy egy számítógépes rendszer automatikusan emelte a tarifákat. A kartellhivatal elnöke szerint viszont a cégek nem bújhatnak algoritmusok mögé.

A német kartellhivatal meghallgatásokat tart, mert ismételten bírálatok érik a Lufthansát, hogy a légitársaság az Air Berlin csődje után indokolatlanul nagy mértékben emelte az árait.

A kartellhivatal nem fogadja el a Lufthansa azon érvelését, hogy nem a légitársaság emelte az árakat, hanem egy számítógépes vezérlésű rendszer automatikusan a növekvő kereslethez igazította a tarifákat.

"A társaságok nem bújhatnak algoritmusok mögé. Ezeket végül is nem a Jóisten írja mennyekben" – mondta Andreas Mundt, a kartellhivatal elnöke a Süddeutsche Zeitungnak.

Az elnök nem vitatta, hogy egy piacgazdaságban a szűkülő kínálat változatlanul erős kereslettel párosulva áremelkedéshez vezet. A kérdés az, hogy a Lufthansa túllépett-e azon a határon, amikor már az erőfölénnyel való visszaélésről, mértéken felüli áremelésről van szó. A hivatal most ezt vizsgája – mondta Mundt.

A hivatal a meghallgatások eredményétől teszi függővé, hogy indít-e hivatalos eljárást az ügyben. Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója visszautasította a vádakat, és azzal érvelt, hogy az áremelést főleg a belföldi járatok esetében a kínálat csökkenése indokolja.

"A korábban az Air Berlin flottájához tartozó 140 gépből 90 a földön vesztegel, és a Lufthansának nincs elég gépe, hogy megbirkózzon ezzel a rendkívüli helyzettel" – mondta Spohr.

Hozzátette: januárban szerinte már csökkeni fognak a tarifák, már csak azért is, mert a konkurensek, így az easyJet új belföldi járatokat indít Németországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!