szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy makacs román gazda juhai veszélyeztetik a NATO stratégiai fontosságú rakétaelhárító bázisának működését.

A színhely Dél-Románia, a Duna menti síkság. A kistelepülés neve Deveselu. Itt vett magának még 2007-ben földet Dumitru Bljea, a most 63 éves gazdálkodó, hogy birkatenyészetet létesítsen. Ehhez szükség volt egy, a birkák szálláshelyét adó épület felhúzására is. Meg is épült a 130 négyzetméteres létesítmény. A telepen ma 250 birka él és legelészik. De mi történt közben? A változó világpolitikai légkör a NATO-t arra sarkallta, hogy létrehozza az Európát védő rakétaelhárító rendszert, ami interkontinentális rakéták megsemmisítésére is alkalmas. Ennek a rendszernek a legfontosabb délkelet-európai helyszínéül az amerikai szakértők a dél-romániai Deveselut választották. 800 millió dolláros költséggel épült fel a bázis, amit 2016-ban avattak fel, azóta működik. De van egy kis probléma, amit nem a "lator államok" rakétái jelentenek.

Hanem a környék birkái

A 2007-ben létesített tenyészet ugyanis gyakorlatilag a bázis területén van. Az állatok nem tudják elolvasni a „Belépni tilos” feliratot, és addig piszkálják a kerítést, míg be nem indul a riasztórendszer. Ez mindennapos és nagyon kellemetlen forgatókönyv Deveseluban. A román államnak hivatalos szerződése van a NATO-val a bázis működtetéséről. De a birkatenyésztő is elvben jogszerűen tereli állatait a bázis közvetlen közelében. Egyetlen dologgal lehet megfogni, az ügyet közelről ismerő helyi források szerint. Egyikük az AFP-nek elmondta, hogy Bleja a farmon álló építményét hivatalos engedély nélkül húzta fel. Mások viszont azt mondják: rafinált üzletemberről van szó, aki eleve azért itt hozta létre a telepet, hogy majd a felszámoláskor nagyot kaszáljon – írja az AFP.

©

A gazda most birkánként 18 ezer eurós kártérítést követel, vagyis 250 szorozva 18 ezerrel egyenlő 4 és fél millió euró. Szóval a helyi ügyek ismerői szerint Bleja eleve a kártérítésre játszott, amikor földet vett Deveseluban. Ügyvédje viszont határozottan állítja: 2007-ben még senki nem gondolta, hogy a NATO pont itt fog egy stratégiai jelentőségű rakétaelhárító bázist létrehozni. Az ügy egyébként már a román igazságszolgáltatás legfelső fórumán van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat