szerző:
hvg.hu

Több szabolcsi településen napi rutin, hogy közmunkások éhbérért pucolják a diót. Ráadásul több helyen magáncégnek robotoltak törvénytelenül.

Ha valahol, Szabolcsban értenek a pénzcsináláshoz, hiszen még a közmunkásokból is komoly pénzt tudnak keresni. És ezt nem szégyelli az ország 26. leggazdagabb embere, Szabó Miklós sem – írta a 24.hu. A portál a HírTv  Célpont című műsorára hivatkozva közölte, több településen számít napi rutinnak, hogy tisztességesen megfizetett alkalmazottak helyett az éhbért kereső közmunkások pucolják a diót a kereskedő cégeknek.

A dióbél drága portéka, kilójáért minőségtől függően 3-4 ezer forintot kérnek a boltokban. A városi ember hiedelme szerint azért drága, mert a betakarítás és pucolás is nehéz munka, amelyhez sok embert kell fizetni. A valóság azonban, legalábbis a szabolcsi diós cégeknél más. A Célpont Kisaron járt, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket és elvesztették volna az alig nyolcvanezer forintos keresetüket.

Ráadásul Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolták, hanem két magáncég termését. Ez törvénytelen.

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem önkormányzatoknak adták ki a munkát, akik közmunkásokkal pucoltatták a diót. A Tranzit Dió Kft. tulajdonosa az a Szabó Miklós, akit Debrecen leggazdagabb embereként tartanak számon, a legutóbbi Top100 kiadvány pedig a 26. leggazdagabb magyarként tartja nyilván, 42 milliárdos vagyonnal – írta a 24.hu.

Pontosítás

Lapszemlénk megjelenése után Szabó Miklós jogi képviselője helyreigazítási kérelemmel kereste meg lapunkat, amelyben jelezte, illetve a kft. cégpapírjaival igazolta: ügyfele nem tulajdonosa a Tranzit-Dió Kft.-nek, és soha nem is volt az.

A diós cégek az emberek helyett az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, akik pedig – mivel a start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért.

Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak.

Frissítés:

Cikkünk eredeti változatában azt írtuk, hogy a Debrecen leggazdagabb emberének tartott Szabó Miklós a Tranzit-Dió Kft. tulajdonosa. Mint a fenti pontosításból kiderül, a kft. cégirataiban Szabó Miklós neve valóban nem szerepel.

Mindeközben kiderült, hogy a Tranzit-Dió Kft. a debreceni székhelyű Tranzit Csoport tagja. Erről a cég internetes oldala azt írja: „Az 1990-ben családi vállalkozásként induló TRANZIT-KER zRt. a XXI. századra csoporttá fejlődött. A Tranzit Csoport profiljába tartozik a víziszárnyasok teljes integrációja és feldolgozása – Tranzit-Food Kft., a diótermelés és feldolgozása, zöldség-gyümölcs felvásárlása, hűtőház üzemeltetése - Tranzit-Dió Kft., ill. műtrágya kis- és nagykereskedelme, takarmánykeverő üzemeltetése – Tranzit-Ker Zrt.” Márpedig – mint az például a 2014-ben Debrecen díszpolgárává váló üzletemberről készített bemutató filmből is kiderül – a Tranzit Csoport egyik alapító tulajdonosa Szabó Miklós. A goldenfood.info oldalon pedig, a Tranzit-Ker Zrt bemutatásánál a Szabó Miklós fotójával illusztrált anyagban úgy fogalmaznak: „Néhány évvel ezelőtt a szatmári térség hagyományaihoz kötődve létrehoztuk a Tranzit Dió Kft.-t, amely – nevéből adódóan – elsősorban diótermeléssel, -feldolgozással, valamint zöldség- és gyümölcsfelvásárlással és -értékesítéssel foglalkozik”.

A Tranzit-Dió Kft. tulajdonosa tehát a cégadatok szerint valóban nem Szabó Miklós, hanem Szabó Péter, de a cég létrejötte mindenképpen hozzá is kötődik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Katona-dolog: felvállalta a Népszabadság bezárását, a posta topmenedzsere lett

Katona-dolog: felvállalta a Népszabadság bezárását, a posta topmenedzsere lett

Szaporodás után szivárványszínben pompázik, most az év hala lehet

Szaporodás után szivárványszínben pompázik, most az év hala lehet

Magyar munkások verekedtek össze egy svájci hajón

Magyar munkások verekedtek össze egy svájci hajón

Jó hírt közölt a katáról Varga Mihály

Jó hírt közölt a katáról Varga Mihály

Tágabb körben perelhetjük az “állam bácsit”, de érdemes alaposan felkészülni!

Tágabb körben perelhetjük az “állam bácsit”, de érdemes alaposan felkészülni!

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat