szerző:
hvg.hu

A Föld 8 milliárdot jócskán meghaladó népességén belül 1,7 milliárd felnőttnek nincs bankszámlája, de kétharmaduknak van okostelefonja – ez az egyik legfontosabb adat a Világbank Global Findex címen közzétett tanulmányának.

További érdekes adatok, tendenciák: 2011-ben bolygónk felnőtt lakosainak még csak 51 százaléka rendelkezett klasszikus bankszámlával. Ez az arány 2014-re 62, 2017-ra 69 százalékra nőtt. A vizsgálat adatai szerint az utóbbi 3 évben 515 millió ember nyitott számlát, vagy lépett kapcsolatba egy pénzügyi szolgáltatóval, amelynek működése a mobil applikációkon alapul. Ez a fejlődés figyelemre méltó, de a Global Findex emlékeztet: az OECD országokban gyakorlatilag a felnőtt lakosság 100 százalékának van bankszámlája, miközben a Szaharától délre fekvő afrikai országokban ez az arány csak húsz százalék. És akkor persze a nemek közötti egyenlőtlenség sem elhanyagolható. A közel-keleti és észak-afrikai, tehát többségükben muzulmán országokban a férfiak 52 százaléka, de a nőknek csak 35 százaléka rendelkezik saját bankszámlával.

A Világbank a modern technológia gyors terjedésében komoly lehetőséget lát a szegénység csökkentésére. Ezt alátámasztják a következő adattal: az un. fejlődő, tehát de facto szegény országokban a pénzügyeiket mobil interneten intézők aránya 2014-ben 57 százalék volt, de 2017-re 70 százalékra nőtt. És a fejlődés dinamikája még szembeötlőbb Afrikában. Burkina Fasóban, Elefántcsontparton, Kenyában, Szenegálban, Zimbabwéban, 2014-ben a pénzügyeiket mobil interneten intézők aránya csak 10 százalék volt, 2018-ra viszont megkétszereződött, húsz százalékra nőtt. És ebben a vizsgálatban nem vették figyelembe néhány, az átlagosnál gyorsabban fejlődő afrikai ország, például Ruanda vagy Mozambik adatait.

 Tehát a világbank szerint a modern technológia a világ legszegényebb régióiban is hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez, az életminőség elfogadhatóvá tételéhez, ami például csökkentené a migrációs kockázatokat is. De hát ehhez az kell, hogy a világ jelenleg elkényeztetett, fejlett régiói hajlandók legyenek egy kicsit több pénzt áldozni az utóbbi két évszázad történelmi veszteségeit elszenvedő, volt gyarmati területek felzárkóztatására. A technológia már adott.

Innentől politikai akarat kérdése a globalizáció előnyeinek további érvényesítése a szegény országokban, és a változó trendek elviselhetővé tétele a gazdag országokban, a magukat „áldozatnak” érző alsó középosztálybeliek számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!