Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Megegyezett Elon Musk az ellene eljárást indító amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) abban az ügyben, melyet csalás miatt indítottak a Tesla-alapító ellen.

Az amerikai tőzsdefelügyelet azért nyújtott be keresetet a Tesla első embere ellen, mert Musk még augusztus 7-én közölte a Twitteren, hogy privatizálja a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot. A Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett, de ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a privatizáláshoz, a Tesla-vezér pedig közölte, hogy meggondolta magát. Erre a cég részvényesei polgári peres eljárást indítottak, arra hivatkozva, hogy Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

A tőzsdefelügyelet megállapítása szerint Musk valójában semmilyen potenciális pénzügyi partnerrel nem folytatott tárgyalásokat a privatizálás kapcsán, és tisztában volt egy ilyen tranzakció bizonytalanságával.

A SEC magyar idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél előtt közölte: megegyezésre jutottak Muskkal, melynek értelmében az alapító maradhat a Tesla vezérigazgatója, de távozik az igazgatóság elnöki posztjáról. A tisztségről nem csak egyszerűen le kell mondania, a következő három évben nem is választható meg elnöknek.

Az eljárás során a felek abban is megállapodtak, hogy Musk és a Tesla 20-20 millió dolláros (összesen mintegy 11 milliárd forintos) büntetést fizetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában

Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán