szerző:
hvg.hu

Jerevánban most zajlik a francia nyelvű országok 17. csúcstalálkozója. Ez Párizs számára fontos esemény, ezért Macron elnök még a kormány átalakítását is elhalasztotta, hogy személyesen vegyen rész a találkozón.

 A véletlen műve, hogy az örmény származású legendás francia énekes és dalszerző, Charles Aznavour épp a napokban hunyt el, az ő halála új dimenziót adott a régóta tervezett rutineseménynek. A „Frankofónia Nemzetközi Szervezete”, francia rövidítéssel, „OIF” 30 frankofón országot tart számon. Tehát olyan államokat, ahol hivatalos Voltaire nyelve, illetve a lakosságnak legalább a húsz százaléka érti, még ha folyékonyan netán nem is tudja használni a franciát. Arról a statisztikák különböznek, hogy melyek a világ legbeszéltebb nyelvei.

 Az élen a kínai mandarin, az angol, a hindi és arab áll, de a spanyol és a portugál is jó pozícióban van. A frankofón szervezet szerint viszont a világkereskedelemben a harmadik leginkább használt nyelv a kínai és az angol után a francia, persze nyilván ez a sorrend is vitatható. De tény, hogy a világgazdaság élvonalába tartozó Franciaországban, Kanadában, Svájcban, Belgiumban a francia nélkülözhetetlen az üzleti életben. És akkor ott van a hatalmas fejlődési potenciál: Afrika. Főleg a Maghreb országok és a Szaharától délre fekvő volt francia gyarmatok, ahol a kultúra nyelve ma is a francia. Szóval a frankofón világszervezet szerint a francia a harmadik leginkább használt nyelv a világkereskedelemben. És ez óriási adu lehet, vagy legalábbis potenciális lehetőség.

Az OIF szerint a világkereskedelem 20 százaléka frankofón országok között zajlik. Ez persze megint csak egy vitatható szám, de azért a nagyságrend figyelemre méltó. A Szaharától délre fekvő, és az üzleti életben a franciát használó országok éves GDP növekedése 5 százalék és meghaladja az angol nyelvet használó hasonló fekvésű országokét. Persze a francia nyelvnek nincs olyan gazdasági óriása, mint Nigéria, de például a ma még konfliktusokkal terhelt, de hatalmas nyersanyag kinccsel rendelkező és üzleti szempontból francia nyelvű Kongó, előbb-utóbb a nyomába érhet.

A frankofón országok a korábbi évtizedekben csak a nyelv és a kulturális örökség megőrzésére törekedtek. A francia nyelvben rejlő lehetőség, mint gazdasági adu, csak a négy évvel ezelőtti csúcson fogalmazódott meg stratégiai célként. A mostani csúcson persze semmilyen komoly döntés nem születik, hiszen a frankofón országok szervezete nem operatív döntéshozó testület. De például előjöhetnek új ötletek, a francia nyelvű mobil applikációk fejlesztéséről. A mobil Afrikában nem csak az üzletemberek eszköze, hanem a minimális, öt-tíz dolláros ügyleteket bonyolító szegény falusi lakosságé is.

(via RFI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Nyakig ülnek az adósságban, mégis a Dolce Vita kell az olasz populistáknak

Nyakig ülnek az adósságban, mégis a Dolce Vita kell az olasz populistáknak

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei