szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egymillió olyan ember helyzetén kellene javítania a kormánynak, akik albérletben élnek – jelezte a Habitat for Humanity. A szervezet szerint a tehetősebbek lakhatására, illetve a saját tulajdonú ingatlanszerzésre fókuszáló intézkedések mellett több figyelem és szabályozás kellene a bérlakásszektorban.

Magyarországon a lakosság közel tíz százaléka él albérletben. Az öt év alatt országosan 87 százalékkal megnőtt lakbérek további emelkedése állami beavatkozás nélkül aligha megfékezhető – állítja a Habitat for Humanity. A lakáspolitika kizárólag a saját tulajdonszerzésre koncentrál, ez viszont jellemzően hitelfelvétellel oldható meg, többek között ez az alapja a csoknak is.

Mindez óriási nyomást helyez az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra és kiszolgáltatottá teszi őket. 2017-ben a háztartások 13-19 százalékának volt 60 napon túl fennálló rezsitartozása, ennek egy része abból ered, hogy választaniuk kell, a rezsit vagy a törlesztőrészleteket fizetik.

Jelenleg Magyarországon csaknem 840 ezer ember küzd súlyos problémákkal olyan háztartásokban, ahol a bevételek több mint 40 százalékát teszik ki a lakhatási költségek. Emellett százezres nagyságrendű azoknak a száma is, akiknek biztonságos lakhatását nem védik megfelelő jogi garanciák. De nehéz helyzetben vannak az albérletpiacon az egyetemisták is.

A szervezet azt kéri, hogy a jelenlegi határozott és határozatlan idejű szerződések fogalma helyére lépjen be a 3 évnél rövidebb, illetve a 3 évnél hosszabb távú szerződések fogalma, a felmondási idő pedig a bérlőnek kedvezzen. Emellet, a törvény pontosan határozza meg a bérlő és a kiadó jogait és kötelezettségeit a karbantartással, felújítással kapcsolatban, rövid és hosszú távon is.

A megfizethetőséget három szempont mentén, a lakhatási támogatások visszavezetésével, adókedvezményekkel és egyértelműbb szabályozással segítené elő a szervezet. De azt is felvetették, hogy a turisztikai célra kiadott lakások egy része évközben diáklakásként hasznosuljon, illetve hogy a turisztikai célú ingatlankiadás adózása is jövedelemarányos legyen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

A kormány is látja, hogy százezreket fenyeget a hajléktalanság, de nem tesz semmit

Minden harmadik magyar háztartás hónapról hónapra küzd azért, hogy kifizesse a rezsit vagy a lakbért. A kormánynak ott kellene közbeavatkoznia, amikor az emberek elindulnak a hajléktalanság felé vezető úton, de csak a szociális dolgozók extrém munkabírásában lehet reménykedni – írja a Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénységről szóló idei jelentése. Ennek a főbb megállapításait gyűjtöttük össze.