szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Nem reális Itália költségvetése, amelyet visszadobott az Európai Unió – nyilatkozta Matteo Renzi, aki egy baloldali kormány élén ugyanilyen problémákkal szembesült.

A baloldali politikus, aki a Natixis Investement Managers konferenciáján vett részt Párizsban, a Le Figarónak nyilatkozott. Jellemző, hogy Franciaországban a jobboldali sajtó zászlóshajója a baloldal exminiszterelnökétől kér interjút az olasz költségvetésről olyan helyzetben, amikor az európai választások előtt nagyon nagy a bizonytalanság az Európai Unió jövőjével kapcsolatban.

Matteo Renzi egyáltalán nem látja borúsan a jövőt, mert az Európai Unió tagállamainak csakis együttműködve sikerülhet felülkerekedni a problémákon. A gazdasági nacionalizmus nem megoldás. Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga főnöke például kijelentette egy tanácskozáson a Comói-tó mellett, hogy "csakis olasz élelmiszert veszek és eszem! Nem pedig azt a szemetet, amit külföldről hoznak be!"

A két populista párt kizárólag a választásokra hajt, és népszerű kíván maradni Itáliában. Minél több lájkot akarnak elérni a Facebookonon és másutt – hangsúlyozta Matteo Renzi. Az egész költségvetést ez jellemzi. Én magam is küzdöttem Brüsszel merev irányvonala ellen – mondta az exminiszterelnök, aki arra hívta fel az Európai Unió figyelmét, hogy a megszorítások politikája, amely a pénzügyi egyensúlyt célozza, aláássa a társadalmi konszenzust és a populista pártoknak kedvez. Matteo Salvini belügyminiszter a költségvetési vitában kijelentette: Brüsszel a felelős azért, hogy Olaszországban nem nőtt az életszínvonal az elmúlt tíz év során! 

Ezért Itália új költségvetése növekedést akar, bármi áron 

Csakhogy ott az 1400 milliárd eurós államadósság, mely folyamatosan növekszik. Erre hívta fel a figyelmet Pierre Moscovici, az Európai Unió pénzügyi biztosa Rómában. Válaszul a Liga egyik EP-képviselője a cipőjét kezdte el tisztogatni a nyilvánosság előtt Brüsszel válaszlevelével.

Egy jottányit sem engedünk 

Ez a populista kormányzat álláspontja, miközben Brüsszel elfogadhatatlannak tartja az olasz költségvetést. Nem véletlenül: a nyugdíjreform és az adóamnesztia olyan ötlet, amely maga alá temetheti az egész költségvetést. A deficit ugyan a tervek szerint 2,4%, de a valóságban ennél sokkal nagyobb lehet – mondja Matteo Renzi. Én is harcoltam Brüsszellel, amikor Olaszország az Európai Unió soros elnöke volt 2014 második felében. Mi történt? Mire lejárt az olasz mandátum, Jean-Claude Juncker elismerte: nagyobb rugalmasság kell, mert a megszorítások politikája túl nagy áldozatot követel ahhoz képest, hogy milyen kevés eredményt hoz.

Ahhoz, hogy megváltoztassuk a szabályokat, először be kell tartanunk őket!

Ezt mondja ma Renzi – bírálva utódait, akik szándékosan fejjel mennek a falnak, hogy minél több szavazatot szerezzenek azután. Csakhogy Görögország példája mutatja, hogy mire lehet menni ezzel.. Persze Olaszország nem Görögország. Az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága komoly súlyt képvisel. Ráadásul Matteo Salvini Jean-Claude Juncker utóda kíván lenni az Európai Bizottság élén. Igaz, hogy erre nem sok esélye van az Európai Néppárt csúcsjelöltjével szemben, aki ugyanazt a gazdasági racionalitást képviseli, mint Schäuble egykori pénzügyminiszter Görögországgal szemben. Igaz, hogy a görögök életszínvonala ma is elmarad a tíz évvel ezelőttitől, és ma már nem egy közép- és kelet-európai egykori szocialista ország is megelőzi őket.

Hol van Macron eurózóna-reformja?

Szombaton a francia elnök és a német kancellár együtt koszorúz, hogy megemlékezzenek az első világháború befejezéséről. Szép gesztus, de hol marad a lényeg? – kérdi a párizsi Le Monde Macron elnök eurozóna reformjára utalva. A németek ellenállása miatt a reformból egyelőre semmi sem lett miközben a két vezető népszerűsége a mélypontra jutott. Angela Merkel már közölte, nem indul a CDU elnöki posztjáért decemberben, de szeretne még kancellár maradni.

Angela Merkel nem lesz béna kacsa – esküdözik Schäuble, a Bundestag elnöke, de kevesen osztják a véleményét. Emmanuel Macron népszerűsége is a mélyponton. Közelegnek az európai választások, és a populistákkal szemben nincs kézzelfogható alternatív reformprogram. Előbb vagy utóbb az Európai Unió rákényszerül erre – véli Matteo Renzi, de Itália példája mutatja, hogy hosszú éveket el lehet tölteni anélkül, hogy a kormányok bármilyen érdemleges lépést tettek volna a problémák megoldására. Ezért népszerűek a populisták, akik a lájkokat gyűjtik ahelyett, hogy hozzáfognának a reformokhoz, melyek sok népszerűtlen intézkedéssel járnak – nyilatkozta Matteo Renzi, Olaszország egykori baloldali miniszterelnöke, aki a jobboldali Le Figarónak mondta el a véleményét Párizsban.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Gazdaság

A brüsszeli figyelmeztetés után Olaszország a hitelminősítőknél is elindult a lejtőn

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája megterheli az olasz gazdasági növekedést, és emiatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése.

Műholdképek erősítették meg: tisztul a Balaton

Műholdképek erősítették meg: tisztul a Balaton

Fán akadt egy siklóernyős

Fán akadt egy siklóernyős

Ha Windows van a gépén, ezt nézze: így működik majd a vadonatúj Start menü

Ha Windows van a gépén, ezt nézze: így működik majd a vadonatúj Start menü