szerző:
hvg.hu

A külvilág akkor fedezte fel az izlandi nyelv sajátosságát, amikor 2010-ben meg kellett tanulni annak a vulkánnak a nevét, amelynek a kitörése hetekre lebénította a légi közlekedést Európában. A nevet még leírni, nemhogy kiejteni is nehéz: Eyjafjallajökull

 A külvilág az izlandi fociválogatott fantasztikus szereplésén túl nagyjából ennyit tudott erről a bámulatos szigetországról. Most sok helyi nyelvvédő kongatja a vészharangot. Szerintük a 12 év alatti gyerekek már az angol nyelvű videojátékokon szocializálódnak. Ez most baj vagy áldás?  Izland korábban Dánia fennhatósága alatt állt, de megőrizte egyedi nyelvét és kultúráját. Sok kutatás szerint a világ első, valóban reprezentatív parlamentjét is Izlandon választották meg.

Most helyi nyelvvédők szerint a digitális technológiával becsempészett angol árt a hazai kultúrának. Ráadásul Izlandon, mint a többi északi országban, nem szinkronizálják a filmeket, tehát a néző az eredeti, vagyis az esetek többségében az angol szöveget hallja, és a képernyő alján olvassa a fordítást. Ez nálunk nagyon nem népszerű, de vissza Izlandhoz. Miközben a digitális médiában az angol tarol, a szigetországban tavaly 1600 izlandi nyelven írt könyvet adtak ki. Ez arányaiban háromszorosan nagyobb, mint a franciaországi könyvkiadás produktuma. Egy felmérés szerint az izlandi középiskolások még ma is el tudják olvasni, sőt értelmezni is tudják, a XIII- XIV-negyedik században írt szövegeket. És miközben az izlandiak túlnyomó többsége folyékonyan beszél angolul, ápolják a nyelvi hagyományokat.

Amikor két izlandi egymás között van, akkor a telefon sím, a televízó sjónvrap, az e-mail tölvspostur, a számítógép pedig tölva. Tehát így is lehet: megőrizni a kulturális örökséget és közben csatlakozni a modern világ összes technológiai vívmányához. (via AFP)

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”