szerző:
hvg.hu

Voksolásra buzdító, közösségi kampányt szervez az Európai Parlament.

Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya, akik tudják, mikor rendezik a következő európai parlamenti (EP) választásokat: amíg az unióban átlagosan mindössze az emberek 41 százaléka van tisztában ezzel, nálunk ez az arány 75 százalék – derül ki az Eurobarometer felméséréből. Mindez annak fényében érdekes, hogy a részvételi arány az előző, 2014-es voksoláson mindössze 29 százalékos volt nálunk – láthatóan mostanában sokkal nagyobb érdeklődés övezi mindazt, ami az EP-ben történik. Lövei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának a vezetője ezt azzal magyarázta, hogy az elmúlt hónapokban magyar vonatkozású témák is napirendre kerültek a parlamentben. Elég a Sargentini-jelentés körüli politikai hírverésre gondolni, de tény az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2019-es választások vízválasztó szerepéről is sokszor nyilatkozott már.

A Sargentini-jelentésről szeptemberben szavazott a testület, a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló elemzés kétharmados támogatást kapott a képviselők körében. Ezt elég komoly ellenkampány követte a kormány részéről, ennek ellenére a magyar megkérdezettek nincsenek rossz véleménnyel az EP-ről. Amíg az uniós polgároknak átlagosan 32 százalékában él pozitív kép a testületről, a magyarok körében ez az arány 37 százalékos, a negatív vélemények aránya pedig 21 százalék volt a felmérés idején, szeptemberben – igaz, ez 3 százalékponttal több, mint az előző, áprilisi megkérdezés idején.

Akárcsak az európaiak, a magyarok esetében is 48 százalék azoknak az aránya, akik szerint az Európai Parlamentnek a mostaninál fontosabb szerepet kellene játszania a jövőben. 55 százalékukat érdekli is a választás – az EP mindenesetre igyekszik biztosra menni. Ezért indította el a választási részvételre buzdító politikamentes kampányát, amely nálunk a „Szavazni fogok” címet kapta. A kampányban önkénteseket várnak, akik maguk mondják el, miért tartják fontosnak a voksolást, maguk szervezhetnek programokat is, hogy másokat is meggyőzzenek erről. Ehhez a szavaznifogok.eu weboldalon lehet regisztrálni, önkéntesként is itt lehet csatlakozni a kampányhoz.

A következő EP-választást Európa-szerte 2019. május 23-26. között tartják, nálunk ugyan még nem írták ki, de a szabályok értelmében május 26-a vasárnap lehet a voksolás napja. A Brexit miatt csökken ugyan – 751-ről 705-re – az EP-képviselők száma a következő ciklusban, de Magyarországot továbbra is 21 fő reprezentálhatja. A választás eredménye befolyásolja az újonnan felálló Európai Bizottság vezetőjének a személyét is: a csúcsjelölti rendszer alapján a legtöbb mandátumot elérő pártcsalád nevezheti meg az elnököt. A csúcsjelöltek közötti vitát május 15-én rendezik majd – egy napon egy másik összeurópai versengéssel, az Eurovíziós Dalfesztivállal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt