szerző:
Lengyel Miklós

Merész húzásra készül Luxemburg baloldali-liberális kormánya: megszünteti a marihuánatermesztés és -kereskedés tilalmát, mely általános az Európai Unió államaiban – kivéve Hollandiát.

A világon eddig két állam: Uruguay és Kanada szüntette meg a tilalmat teljesen, illetve az USA néhány államában – például Kaliforniában – enyhítettek a szigorú tilalmakon. Európában Hollandia jár az élen, de ott is 5 grammban maximálják az eladást. Mit tesz Luxemburg, ahol Xavier Bettel kormányfő megígérte, szabad lesz a marihuánafogyasztás?

Mikor és hogyan?

Ez bizony egyelőre homályba vész – állapítja meg a Le Quotidien című helyi lap. Mint ahogy arról is szemérmesen hallgatnak egyelőre, hogy mennyi lesz az adó. A kormány annyit közölt, hogy engedélyezik mind a termesztést, mind pedig a kereskedést – de szigorú állami ellenőrzés alatt. Nehogy bármilyen maffia rátegye a kezét erre a várhatóan nagy bizniszre. Luxemburg ugyan csak 2600 négyzetkilométeres nagyhercegség, de nagyon jó helyen van: pillanatok alatt elérhetik a környező országok marihuánára kiéhezett polgárai. Ez nem olcsó szenvedély, de hát Luxemburg az Európai Unió leggazdagabb állama.

2048 euró lesz a minimálbér 

Ezt is bejelentette a kormány, mondván, hogy az árak is emelkednek. A minimálbér-emelés július elsejétől várható az Európai Unió leggazdagabb államában, amely az elsők között fedezte fel, hogy az alacsony adók vonzzák a multikat és a gazdag külföldieket. Ebből jól pénzel a nagyhercegség, mely megengedheti magának, hogy 2000 euró fölé emelje a minimálbért jövőre.

Mire költik a marihuána engedélyezése után várhatóan virágzó biznisz adóját? Ebben is elég szemérmes a kormányzat, mert nem sok részletet árul el – írja a Le Quotidien című helyi lap. Annyi azért már kiderült, hogy a bevételeket jelentős részben kábítószerfüggés elleni célokra akarják fordítani. A marihuána fogyasztása ugyanis gyakran keményebb szerek használatához vezet, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

A teljesség fölött

A teljesség fölött

A Mészáros-klán ügyesebb a banképítésben, mint a Matolcsy-rokonság

A Mészáros-klán ügyesebb a banképítésben, mint a Matolcsy-rokonság

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek