szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest és egyetlen vidéki terület húzza fel az országos kereseti átlagot. A szabolcsi átlagfizetés 120 ezerrel alacsonyabb a fővárosinál.

215 ezer forintos havi nettó átlagfizetést mért a KSH, de most az is kiderült, hogy mennyire nagyok a különbségek az ország egyes részei között. A statisztikai hivatal most adta ki a Fókuszban a megyék – 2018. I-III. negyedév című összehasonlítását, ebből pedig az látszik: Budapest és a 19 megye közül 18 megyében alacsonyabb az átlagfizetés, mint az országos átlag.

A fővárosban 270 ezer forint a havi átlagos nettó fizetés, ezen kívül Győr-Moson-Sopron megye még épphogy be tudott férni az országos mutató fölé, 221 ezer forinttal. A listán harmadik Komárom-Esztergom megye mutatója már csak 210 ezer forint, ezeken kívül pedig egyedül Fejér és Heves megye került be a 200 ezres határ fölé.

A legrosszabb helyzetben változatlanul a szabolcsiak vannak, ott havi 150 ezer forint az átlagos nettó kereset. Még az utolsó előtti Békés megye is jócskán megelőzi ezt, ott 160 ezer az átlag, a hátulról harmadik Nógrádban pedig 167 ezres átlagot mértek.

Az adatokban ráadásul nincs is benne minden dolgozó: az 5 főnél több embert alkalmazó cégeket veszik csak számításba, azoknál is a teljes munkaidőben alkalmazásban állók fizetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára