szerző:
Lengyel Miklós

Trump amerikai elnök a svájci városkában megrendezésre kerülő világgazdasági csúcs alkalmából eszmecserét folytat majd Vang Csi-san kínai alelnökkel – erről értesült a Hongkongban megjelenő South China Morning Post. De miért nevezik tűzoltónak a kínai politikust?

Ezen a „majdnem csúcstalálkozón” sok múlhat, hiszen az óra ketyeg: 90 napos fegyverszünetet kötött egymással az USA és Kína a kereskedelmi háborúban még Buenos Airesben, ahol Donald Trump és Hszi Csin-ping egyaránt részt vett a G20 csúcstalálkozón. December elsején indult a visszaszámlálás, a karácsony és az újév idején nem sok minden történt. Most viszont felgyorsulnak az események, hétfőtől Pekingben tárgyal egy amerikai küldöttség.

A delegációt Jeffrey Gerrish, a kereskedelmi főtárgyaló helyettese vezeti. A főtárgyaló egyébként a kínaiak mumusa, Robert Lightizer, akit Trump azzal bízott meg, hogy irányítsa az egész folyamatot. Maga az elnök pénteken igen optimistán nyilatkozott, „mi jól állunk, a kínaiak rosszul”. Vagyis Peking rákényszerül az alkura az Egyesült Államokkal – érvelt Trump.

Ez nem zéró végösszegű játszma 

Ezzel a megállapítással vezette föl a pekingi álláspontot egy kantoni konferencián Vang Csi-san alelnök. Nem is túlságosan burkoltan bírálta Trumpot, aki úgy fogja fel az egészet, mint egy bokszmérkőzést a két nagyhatalom között. A kínaiak szerint olyan egyezmény kell a világ két legnagyobb hatalma között, mely mindenkinek jó. Nemcsak Pekingnek és Washingtonnak elfogadható, de a globális gazdaságot is felfelé viszi, és nem lefelé húzza.

Egyáltalán nem igaz, hogy az USA-nak jól megy, Kínának pedig rosszul

Erre mutat rá egy gazdasági tanácskozás Pekingben, ahol a Csinghua egyetem és a China Daily szervezett évnyitó konferenciát a globális gazdaságról. A Csinghua egyetemet amerikaiak alapították Pekingben a huszadik század elején, és Kína legnagyobb presztízsű egyetemének számít. Itt végzett Hszi Csin-ping elnök is.

 Az egyetemi tanárok Pekingben emlékeztettek arra, hogy a New York-i tőzsdét ugyancsak megrázta az Apple gyengélkedése, melyet az amerikai óriás vezére a kínai problémákkal indokolt. Persze nem annyira a jelennel, mint inkább a jövővel foglalkoztak. Elsősorban azzal, hogy a mesterséges intelligencia mennyire átalakítja majd az egész globális gazdaságot. Idézték az amerikai McKinsey intézet prognózisát, mely szerint 2030-ban a termelékenység növekedésének döntő hányadát a mesterséges intelligencia adja majd. Kína ezen a területen az élre tör, és ez komolyan aggasztja az Egyesült Államokat. A Huawei-ügy és a kínaiak holdra szállása jól mutatta az elmúlt napokban, hogy a kínaiak ezen a téren nem a levegőbe beszélnek. Hatalmas pénzekről van szó, a McKinsey prognózisa szerint 2030-ban a mesterséges intelligencia 13 ezer milliárd dolláros hozzájárulást jelent majd a globális gazdaság összteljesítményéhez.

Kereskedelmi háború vagy béke – Davosnak döntő szerepe lehet

Legalábbis így véli a South China Morning Post, mely az első között számolt be arról, hogy Trump Vang Csi-san alelnökkel tárgyal majd a svájci városkában. Két éve maga Hszi Csin-ping képviselte Kínát, Trump mint az USA frissen megválasztott elnöke, nem jött el. A kínai államfő nagy tetszéssel fogadott beszédet mondott, mert kiállt a globalizáció mellett és elítélte a gazdasági nacionalizmust. Tavaly Liu Ho miniszterelnök-helyettes képviselte Kínát, ő is azt ígérte, hogy a Mennyei Birodalom tovább folytatja a nyitás politikáját, és nem zárkózik be a Nagy Fal mögé.

Vang Csi-san, a tűzoltó 

A kínai alelnök régi motoros, korábban ő irányította a gazdasági reformot, ahogy most a Harvard egyetemen végzett Liu Ho miniszterelnök-helyettes. Gyerekkori jó barátja Hszi Csin-ping elnöknek, mindketten „kis vörös hercegnek” születtek. Vagyis már a szüleik is a Kínát vaskézzel irányító kommunista párt fontos vezetői voltak. Vang Csi-san már túllépte a korhatárt, ezért nem tagja a csúcsvezetésnek – hivatalosan. Hírek szerint továbbra is részt vesz a Tiltott Városban ülésező Állandó Bizottság ülésein. Elmondja a véleményét, de szavazni már nem szavaz. Minthogy bírja Hszi Csin-ping bizalmát, ezért mind otthon, mind külföldön nagy figyelemmel hallgatják. A pártvezetés tűzoltójának tartják, mindig oda küldik, ahol vészhelyzet van. Korábbi megbízása az volt, hogy ő irányította az országos kampányt a korrupció ellen. A kampány során a legfelső vezetés egykori tagjaiból is sokakat levadásztak.

Mire megy a kínai veterán Donald Trumppal Davosban?

Ebből a szempontból döntő fontosságúak lehetnek azok a tárgyalások, melyeket hétfőn kezdtek el Pekingben. A kereskedelmi háborúnak nagyon sok apró részlete van, de ha sikerül valamilyen áttörést elérni, akkor a „majdnem csúcson” is könnyebb lehet Trump egyezkedése Kína alelnökével. Trump gyors és látványos eredményekre törekszik, a kínaiak viszont hosszú távra játszanak. Nem véletlenül emlegették a 2030-as dátumot Pekingben az évnyitó konferencián, a kínaiak akkorra tervezik azt, hogy beérik az Egyesült Államokat és teljesen egyenlő partnerként tárgyalhatnak vele. Az 1,4 milliárd lakosú Kína és a 315 milliós Amerika versengése már régen elkezdődött, de a kínai reformok atyja azt tanácsolta mindenkinek a hazai vezetők közül, „ne dicsekedjünk a sikereinkkel, ne fedjük fel a kártyáinkat idő előtt. Az idő ugyanis a kínaiaknak dolgozik” – vélte Teng Hsziao-ping, aki negyven éve elindította a gazdasági reformot a Mennyei Birodalomban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát