szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tavalyinál jóval többet kell fizetni idén az alapvető zöldségekért. Megnéztük, mi lehet az oka az áremelkedésnek, és meddig tarthat még.

Megint a zöldségek ára húzta az inflációt – derül ki a most közölt, januári adatokból. A KSH összesítése alapján az élelmiszerek ára is jóval a 2,7 százalékos átlag felett, 4,2 százalékkal nőtt, de ebben a termékcsoportban is voltak egészen drasztikus drágulások. A liszt például 8,7 százalékkal került többe 2018 januárjához képest – és a malmok áremelése után a drágulás vélhetően a közeljövőben sem fog megállni. Így az sem meglepő, hogy egy év alatt 5,8 százalékkal lett drágább a kenyér.

Az átlagosnál magasabb élelmiszerdrágulás ráadásul úgy alakulhatott ki, hogy voltak termékek, amelyeknek még csökkent is az ára. Az egyik ilyen a tojás, amely 2017-ben jelentős dráguláson ment át amiatt, hogy egy vegyszerszennyezés után a készlet drámaian lecsökkent Európában. A termék ára 25 százalékkal esett vissza 2018 januárja és az idei év első hónapja között – igaz, most még mindig tíz százalékkal drágább, mint 2017 januárjában, amikor tíz darabot átlagosan 367 forintért lehetett venni.

Csökkent az alma ára is – ez nem csak a statisztikai hivatal összesítéséből látszik, de az Agrárgazdasági Kutatóintézet számaiból is. Az AKI piaci árinformációs rendszere nem átlagárat mutat, hanem egyes piacokon a leggyakoribb árakat. És amíg a statisztikai hivatal csaknem 13 százalékos áresést mutatott ki, a piacokon egyes fajtáknál ez meghaladhatja a 20 százalékot is.

Ledó Ferenc, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács (FruitVeb) elnöke kiemelte a hvg.hu-nak: az almából egész Európában csúcstermelés volt tavaly, ez meglátszik az árakban is – a magyarországi jó termés pedig abban, hogy a kapható almák 95 százaléka még mindig hazai.

Jó hír, hogy az alma ára húzza magával a déligyümölcsökét is. A narancs vagy a mandarin ára jellemzően 20-30 százalékkal magasabb az almáénál – és ez az árkülönbség most azt eredményezi, hogy amíg tavaly a 350-400 forintos almaárhoz igazodtak a kereskedők, most a 200-250 forintoshoz – magyarázta a FruitVeb elnöke.

Itt azonban nagyjából vége a jó híreknek.

A tárolt zöldségekért, a hagymafélékért, a burgonyáért, de főleg a petrezselyemért is szokatlanul sokat kell ebben a szezonban adni. Ezeknek a termékeknek az esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szokásosnál jóval kevesebb termett belőlük. És nem is nálunk a legrosszabb a helyzet: amíg Magyarországon 20-25 százalékos volt a terméskiesés, Európában már 30-40 százalékos. Ez azért gond, mivel a hazai kiesést általában importtal pótolják a kereskedők – ez most sokkal drágábban sikerül, mint általában.

Ezeknek a zöldségeknek a piaca május végére normalizálódhat – persze ha az időjárás is kedvező lesz –, akkor jelenik meg az idei termés. Addig már nem  várható különösebb drágulás, sőt, akár kismértékű csökkenés is elképzelhető – Ledó Ferenc szerint ennek a jelei már látszanak a hagyma esetében. Erre az a magyarázat, hogy a magasabb ár miatt kevesebb fogyott a termékekből, mostanra viszont már igyekeznek túladni a még meglévő készleten, hogy tavaszra újra legyen szabad tárolókapacitás.

Más a helyzet a primőrökkel, bár az itt is igaz, hogy jórészt importot veszünk: ebben az időszakban ezeknek a zöldségeknek legfeljebb 10-20 százaléka belföldi, és április közepéig nem is nagyon változik már a helyzet. A paprika, az uborka vagy a paradicsom esetében is áremelkedést tapasztalhat, aki boltba, piacra jár. Ez nem annyira drasztikus, mint például a petrezselyem vagy a hagyma esetében, ám annál inkább hozzá kell majd szoknunk. A drágulást ebben az esetben ugyanis jórészt a bérek emelkedése okozza, márpedig ezeknek a zöldségeknek a termesztése munkaigényes – hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van