szerző:
hvg.hu

Harmadszori nekifutásra lett egy kifeszített költségvetése Hódmezővásárhelynek, ráadásul, a helyi Fidesz szerint a kormány nem támogat ellenzéki vezetésű várost. Márki-Zay Péter szerint tavaly is ellenszélben dolgoztak, az idén is megoldják.

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba, beszéljünk nyíltan. Ön hetente szervez forradalmat a kormány megdöntésére…önnel senki nem tárgyal, ön ettől a kormánytól semmilyen támogatást nem fog kapni” – ezt Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője közölte Márki-Zay Péterrel, a város polgármesterével a keddi hódmezővásárhelyi közgyűlésen, amikor már harmadszorra futottak neki az idei költségvetésnek. Az idei büdzsé tervezésekor a helyi Fidesz azt javasolta, hogy az állami kórház fejlesztésére adjon a város egymilliárd forintot, csökkentsék az építményadót, mindezt pedig hitelfelvétel nélkül hajtsák végre. Most harmadjára ültek össze, hogy megszavazzák a költségvetést, de még mindig puskaporos volt a levegő.

Hegedűs Zoltán végül nyíltan kimondta, hogy ne is számítson semmilyen támogatásra a város addig, amíg ellenzéki vezetője van. A képviselőnél az verhette ki a biztosítékot, hogy Márki-Zay Péter a közgyűlésen pont arról beszélt, hogy a kórházfejlesztés lehetséges forrásairól tárgyalt a Miniszterelnökség helyettes államtitkárával és a Honvédelmi Minisztérium képviselőjével is. A polgármester szerint arra jutottak, hogy a város, a kórházzal megállapodva, nyújthat be olyan javaslatokat, amelyek egyszerre szolgálhatják a civil lakosok és a honvédség igényeit is, hiszen a Modern Városok Programban ezekre van forrás.

Erre szakadt el a cérna a képviselőnél, aki szerint azzal nem tárgyal a kormány, aki a kormány leváltására szervezkedik.

A költségvetést végül elfogadták ugyan, de erről még a többször a közgyűlésen is megszólaló könyvvizsgáló is úgy nyilatkozott, hogy ilyen költségvetése még nem volt a városnak. A szakember nem lehetett túl könnyű helyzetben, de megtárgyalásra és elfogadásra is alkalmasnak nevezte a nehezen összeállt költségvetést, de azt azért megjegyezte, hogy a gazdálkodásért a képviselők felelnek, a polgármester az elfogadott költségvetés jogszerű végrehajtásáért felelhet csak.

A hódmezővásárhelyi költségvetést végül 19 milliárd forintos összeggel fogadták el, de a könyvvizsgáló megítélése szerint is némely bevételi forrás kockázatos. A legnagyobb bizonytalanságot pedig az okozhatja, hogy a kormánypárti képviselők kikötése szerint nem csak fejlesztési, de működési hitelt sem vehet fel a város. Ez utóbbi hitelkeret arra szolgál, és a városok többsége köt is ilyen hitelszerződéseket, hogy egy esetleges bevétel csúszásakor például a dolgozók bérét ki tudják abból fizetni.

„A biztonsági hálót kihúzták a város alól, de megoldjuk” – reagált Márki-Zay Péter a költségvetés végrehajtásának mikéntjére. „Ráadásul, bele kellett építeni a költségvetésbe az állami fenntartású kórházra egymilliárd forintot, aminek következtében a helyieknek fontos fejlesztésekről le kell mondanunk. A tavalyi évet is megoldottuk, az idén is megoldjuk” – tette hozzá a polgármester.

Hegedűs Zoltán, Fidesz frakcióvezető a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy szerinte egy takarékos, és végrehajtható költségvetést fogadtak el. A képviselő szerint Márki-Zay Péter nem szavazta meg a büdzsét, így előre láthatóan nem fogja elvégezni a feladatokat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hivatalos: itt a Porsche Cayenne Coupé

Hivatalos: itt a Porsche Cayenne Coupé

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Egy házépítő cég máris rárepült a kormány népesedési programjára

Egy házépítő cég máris rárepült a kormány népesedési programjára

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!