szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmadszori nekifutásra lett egy kifeszített költségvetése Hódmezővásárhelynek, ráadásul, a helyi Fidesz szerint a kormány nem támogat ellenzéki vezetésű várost. Márki-Zay Péter szerint tavaly is ellenszélben dolgoztak, az idén is megoldják.

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba, beszéljünk nyíltan. Ön hetente szervez forradalmat a kormány megdöntésére…önnel senki nem tárgyal, ön ettől a kormánytól semmilyen támogatást nem fog kapni” – ezt Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője közölte Márki-Zay Péterrel, a város polgármesterével a keddi hódmezővásárhelyi közgyűlésen, amikor már harmadszorra futottak neki az idei költségvetésnek. Az idei büdzsé tervezésekor a helyi Fidesz azt javasolta, hogy az állami kórház fejlesztésére adjon a város egymilliárd forintot, csökkentsék az építményadót, mindezt pedig hitelfelvétel nélkül hajtsák végre. Most harmadjára ültek össze, hogy megszavazzák a költségvetést, de még mindig puskaporos volt a levegő.

Hegedűs Zoltán végül nyíltan kimondta, hogy ne is számítson semmilyen támogatásra a város addig, amíg ellenzéki vezetője van. A képviselőnél az verhette ki a biztosítékot, hogy Márki-Zay Péter a közgyűlésen pont arról beszélt, hogy a kórházfejlesztés lehetséges forrásairól tárgyalt a Miniszterelnökség helyettes államtitkárával és a Honvédelmi Minisztérium képviselőjével is. A polgármester szerint arra jutottak, hogy a város, a kórházzal megállapodva, nyújthat be olyan javaslatokat, amelyek egyszerre szolgálhatják a civil lakosok és a honvédség igényeit is, hiszen a Modern Városok Programban ezekre van forrás.

Erre szakadt el a cérna a képviselőnél, aki szerint azzal nem tárgyal a kormány, aki a kormány leváltására szervezkedik.

A költségvetést végül elfogadták ugyan, de erről még a többször a közgyűlésen is megszólaló könyvvizsgáló is úgy nyilatkozott, hogy ilyen költségvetése még nem volt a városnak. A szakember nem lehetett túl könnyű helyzetben, de megtárgyalásra és elfogadásra is alkalmasnak nevezte a nehezen összeállt költségvetést, de azt azért megjegyezte, hogy a gazdálkodásért a képviselők felelnek, a polgármester az elfogadott költségvetés jogszerű végrehajtásáért felelhet csak.

A hódmezővásárhelyi költségvetést végül 19 milliárd forintos összeggel fogadták el, de a könyvvizsgáló megítélése szerint is némely bevételi forrás kockázatos. A legnagyobb bizonytalanságot pedig az okozhatja, hogy a kormánypárti képviselők kikötése szerint nem csak fejlesztési, de működési hitelt sem vehet fel a város. Ez utóbbi hitelkeret arra szolgál, és a városok többsége köt is ilyen hitelszerződéseket, hogy egy esetleges bevétel csúszásakor például a dolgozók bérét ki tudják abból fizetni.

„A biztonsági hálót kihúzták a város alól, de megoldjuk” – reagált Márki-Zay Péter a költségvetés végrehajtásának mikéntjére. „Ráadásul, bele kellett építeni a költségvetésbe az állami fenntartású kórházra egymilliárd forintot, aminek következtében a helyieknek fontos fejlesztésekről le kell mondanunk. A tavalyi évet is megoldottuk, az idén is megoldjuk” – tette hozzá a polgármester.

Hegedűs Zoltán, Fidesz frakcióvezető a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy szerinte egy takarékos, és végrehajtható költségvetést fogadtak el. A képviselő szerint Márki-Zay Péter nem szavazta meg a büdzsét, így előre láthatóan nem fogja elvégezni a feladatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám