szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországról szóló rész ugyan elkészült, de annak közzétételére nem adott engedélyt a kormány. Fehéroroszország szintén nem járult hozzá.

Tavalyhoz hasonlóan Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához - írja az Euronews.

A lap szerint a jelentés Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány. Ugyanez történt tavaly, a kormány akkor is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét. A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit, a szervezet vezetője, Marin Mrčela a portálnak azt mondta,

nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről.

A cikkből az is kiderül, hogy a magyar kormány semmilyen magyarázatot nem adott a dokumentum visszatartására, illetve rajtunk kívül egy ország volt, amely hasonlóan cselekedett: Fehéroroszország. (Ők ugyan nem tagjai az Európa Tanácsnak, a GRECO-nak azonban igen.)

"Ők semmihez nem járultak hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-es körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele" - tette hozzá Marin Mrčela.

"Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához. Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani" - mondta Jávor Benedek magyar EP-képviselő a jelentés visszatartásáról a lapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Október elejére várják, hogy megugrik a koronavírusos halálozások száma

Október elejére várják, hogy megugrik a koronavírusos halálozások száma

Folytatódik a Barátok közt forgatása

Folytatódik a Barátok közt forgatása