szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 4iG nagytulajdonosa szerint a T-Systems vételára üzleti titok, "de kifejezetten nagy volumenű ügyletről van szó".

Interjút adott a Figyelőnek Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Annak a cégnek az első embere, amely néhány napja bejelentette: megveszi a T-Systemset.

Jászai a lapnak azt mondta, a vételár üzleti titok, de annyit elárulhat, hogy magyarországi viszonylatban kifejezetten nagy volumenű ügyletről van szó.

Jászai szerint a Magyar Telekom legnagyobb informatikai beszállítója eddig a T-Systems volt, és terveik szerint ez az ügylet eredményes zárását követően is így maradhat. "Ezenkívül a 4iG, ha nem is saját jogon, de hosszú távú szerződésen keresztül a technológiai szektor újabb területébe is belekóstolhat, mégpedig a telekommunikációs szolgálatásokba".

A felvásárlás céljáról azt mondta, kiemelkedő jelentőségű, hogy a jövőbeli magyarországi és regionális terveik megvalósításához a legmegfelelőbb platformjuk legyen, hogy piacvezetőként a legnagyobb magyar vállalatokat és multikat az ügyfeleik között tudhassák.

A 4iG nagytulajdonosa szerint olyan vállalatok megvásárlását is vizsgálják, amelyeknek a magyarországi tevékenységén túl regionális aktivitása is van,

illetve olyanokat vennének, amelyek globálisan jelen vannak az informatika egy speciális területén.

Az interjúban arról is kérdezik Jászait, jelentett-e hátszelet az előzetes tárgyalások során, hogy még márciusban a kormányfő Orbán Viktor és több miniszter is találkozott a német anyacég vezérkarával. Jászai erre úgy felelt, "a közhiedelemmel ellentétben az ilyen volumenű és jelentőségű tranzakciók a piaci érdekek mentén folynak, hosszas tárgyalássorozat és alkufolyamat után, piaci feltételrendszerrel zárulnak".

Jászai azt is megosztotta, hogy ez év januárjában egyeztettek Mészáros Lőrinccel, hogy a Mészáros-csoport egyéb vállalataihoz kapcsolódó feladatait befejezi, és márciustól csak az informatikára, a 4iG-re, valamint az ehhez kapcsolódó stratégiai célokra fókuszál.

Ezzel együtt Mészáros Lőrinc felajánlotta, hogy ezt már ne a kialakult üzleti kapcsolatrendszerünkben tegyem, hanem egy új felállásban, tulajdonosként. Ekkor született meg az a megállapodás, melynek alapján megszerzem a 4iG 40,2 százalékát, ami önálló irányítási jogot biztosít számomra a társaság felett

– mondta.

Jászai a beszélgetés végét azzal zárja, megtiszteltetés volt Mészáros Lőrinc jobbkezének lenni, és büszke rá, amit az elmúlt három évben felépítettek. "A sors úgy hozta azonban, hogy ma már nem abban a felállásban és üzleti kapcsolatendszerben építkezem tovább, nem a Mészáros-csoport részeként, hanem önállóan. Annak viszont örülök, hogy a barátom, Mészáros Lőrinc befektetőként továbbra is jelen van tőzsdei vállalatomban."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek