Népszava: Égen-földön nincs elég buszsofőr

Népszava: Égen-földön nincs elég buszsofőr

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Volán akár leállhat jövőre munkaerőhiány miatt.

Az állami nagyvállalatok munkerőhiányáról készített összeállítást a Népszava szerdai száma. A körkérdésre adott válaszokból kiderül, nehéz pótolni a nyugdíjba vonuló szakikat.

A Magyar Postánál 250 állás betöltetlen, leginkább kézbesítőkre, járművezetőkre és csomagfeldolgozókra lenne szükség. Az állások többségét nyolc általánossal is be lehetne tölteni, ennek ellenére nincs elég jelentkező. Egy kézbesítő egyébként bruttó 210 ezer forint fizetést kap.

A MÁV-nál sokféle munkakörből hiányoznak emberek: keresnek váltókezelőt, pénztárost, tolatásvezetőt, jegyvizsgálót, szerelőket és mérnököket – vagyis vonatvezetővel nem állnak annyira rosszul. A közeljövőben azonban nehezedhet a helyzet, mert sok az 50 év feletti dolgozó, akik hamarosan nyugdíjba mennek. A jegyvizsgálók fizetése bruttó 270 ezer forint körül alakul.

A Volánbuszt erősen érinti a munkaerőhiány, a betöltetlen helyek aránya 5 százalék. Itt elsősorban buszvezetőkre és karbantartókra lenne szükség. A szakszervezet szerint béremelés nélkül kövőre leállhat a buszközlekedés, ennek elkerüléséhez legalább 30 százalékos béremelés kellene.

A BKV-nál másfél-két százalék hiányzik az állományból, köztük szerelők és karbantartók. A legnehezebb azonban a buszvezetők toborzása. Itt is jelentős a nyugdíjba vonulók aránya, és a sofőrök pótlása igen nehéz. A buszvezetésért körülbelől nettó 200 ezer forint jár.