szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A leggazdagabb csehet gyanúsítják azzal, hogy ő áll Kína imázsát javító propaganda kampány mögött. Szakértők szerint a lépések jól mutatják, hogy Kína milyen agresszív módon igyekszik befolyásolni a posztszocialista országok politikáját.

Peter Kellner, a Cseh Köztársaság leggazdagabb emberének egyik vállalkozása, a Home Credit bank finanszírozta  Kína imázskampányát – irta meg a Guardian.
A cég elismerte, hogy az általa megbízott PR-cégnek, az volt a feladata, hogy olyan cikkeket helyezzen el a Cseh médiában, amik pozitívabb képet adnak Kínáról.
A Home Credit egy olyan társaságot is finanszírozott, melynek az volt a feladata, hogy ellensúlyozza  a  prágai Károly Egyetem Kínával szemben kritikus álláspontját.
A szakértők szerint a lépések jól mutatják, hogy  Kína milyen agresszív módon igyekszik befolyásolni a posztszocialista országok politikáját. Ilyen az  „Egy Övezet Egy Út”  is , amely keretében  infrastrukturális projektek finanszírozását ajánlja fel.
A cseh milliárdos cégének, a   PPF-csoportnak  a minegy  40 milliárd fontos vagyonát a  privatizációnak köszönheti.    Az elemzők szerint az, hogy  Csehország nyitottabb volt a kínai befolyásra, mint a legtöbb többi európai ország,  épp a Kellner-féle kampánynak köszönhető. A kínai befolyást jelzi, hogy nemrégiben egy cseh sörfőzde, egy televíziós állomás és a Slavia prágai labdarúgó klub is kínai tulajdonba került.
A kapcsolatok azonban tavaly gyengülni kezdtek, amikor Andrej Babiš cseh miniszterelnök kormánya, az ország kiberbiztonsági ügynökségének tanácsára   kitiltotta a Huawei telefonokat a miniszteri épületekből és a prágai liberális polgármester, Zdeněk Hřib pedig nem volt hajlandó elfogadni  Kína Tajvannal szemben területi igényét. Megtorlásként Kína lemondta  a Prágai Filharmónia által tervezett kínai turnét.
A kritikusok új veszélyt látnak a PPF közelmúltbeli médiavásárlásban  is.

Petr Kellner, a Cseh Köztársaság leggazdagabb emberének egyik vállalkozása, a Home Credit bank finanszírozta Kína imázskampányát – erről ír a Guardian.

A cikk szerint a bank, amely 11 milliárd eurónyi összeget hitelezett kínaiaknak, megbízott egy PR-céget, a C&B Reputation Managementet, hogy Kínát fényező újságcikkeket rendeljen. A Home Credit egy olyan, Sinoskop nevű think tanket is finanszírozott, melynek az volt a feladata, hogy ellensúlyozza a prágai Károly Egyetem Kínával szemben kritikus álláspontját.

A Home Credit a Kellner tulajdonában lévő PPF csoportnak a része, ugyanez a holding a magyarországi Telenor mobilszolgáltató többségi tulajdonosa. Vagyis a PPF bankja nem azért bérelt fel egy PR-céget, hogy a saját vállalati képét erősítse, hanem hogy jobb színben tüntessen fel egy diktatúrát.

Szakértők szerint a lépések jól mutatják, hogy Kína milyen agresszív módon igyekszik befolyásolni a posztszocialista országok politikáját. Ilyen szerintük az „Egy Övezet Egy Út” program is, amely keretében  infrastrukturális projektek finanszírozását ajánlja fel. Elemzők szerint az, hogy Csehország nyitottabb volt a kínai befolyásra, mint a legtöbb többi európai ország, épp a Kellner-féle kampánynak köszönhető. A kritikusok új veszélyt látnak a PPF közelmúltbeli médiavásárlásban.

A kínai befolyást jelzi, hogy nemrégiben egy cseh sörfőzde, egy televíziós állomás és a Slavia prágai labdarúgó klub is kínai tulajdonba került. A kapcsolatok azonban tavaly gyengülni kezdtek, amikor Andrej Babiš cseh miniszterelnök kormánya, az ország kiberbiztonsági ügynökségének tanácsára kitiltotta a Huawei telefonokat a miniszteri épületekből és a prágai liberális polgármester, Zdeněk Hřib pedig nem volt hajlandó elfogadni Kína Tajvannal szemben területi igényét. Megtorlásként Kína lemondta a Prágai Filharmónia által tervezett kínai turnét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!