szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak Bulgária korruptabb az EU-tagok közül Magyarországnál; újabb történelmi mélyponton járt a forint; megközelíthette a 100 milliárd forintot a Miniszterelnöki Kabinetiroda "tájékoztató kampányainak" ára. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az EU második legkorruptabb országa lettünk – olvashattuk a Transparency International most kiadott, a 2019-es helyzetet elemző jelentésében. Az elemzés arra jutott: Magyarországon a korrupció a rendszer része lett, és nem a mellékhatása. Nemzetközi kitekintésben sem szép a helyzetünk, rajtunk kívül a régiónkból egyedül Szlovénia rontott a korrupciós állapotán 2012 óta, de ők is csak 1 pontot estek vissza a százas listán, míg mi 11-et.

A kormány órákig gondolkozott, hogy mit reagáljon a felmérésre, majd kitalálta a választ: Soros a hibás.

Két hónap után újra történelmi mélypontra süllyedt a forint: egy euróért már 337,49 forintot is elkértek csütörtökön. Ez pedig azt is jelenti: hiába egyre olcsóbb az euró átutalása, az árfolyam miatt egyre több pénz párolog el a számlákról. Az év eleje óta Európa leggyengébb devizája a mienk, és globálisan is csak három pénznem van, amely többet gyengült a forintnál. Az MNB jövő héten tartja a kamatdöntő ülését, de nem valószínű, hogy foglalkoznának a forintárfolyam befolyásolásával – Matolcsy György ehelyett arról beszél, hogy megújítanák az eurót, és le is írták egy könyvben, hogy hogyan tennék.

©

A forint gyengülését nem lehet csakis a hazai gazdaságpolitikára fogni, az árfolyammozgásnak külső és belső okai egyaránt vannak. Abban mindenesetre egyetért a legtöbb szakértő: a magyar gazdaságpolitikát sikerült egy olyan helyzetbe navigálni, hogy ha minden rosszul alakul az EU-ban és azon belül is Közép-Európában, akkor értelemszerűen nem járunk jól, ha viszont jóra fordulnak a regionális hírek, akkor az a baj, hogy alacsonyabbak a kamataink másokénál.

A fenntarthatóság, valamint a lassuló gazdasági növekedés volt az idei Világgazdasági Fórum fő témája. Davosban Greta Thunberg és Donald Trump beszéde kapta a legnagyobb figyelmet, és kiderült sokadjára is, hogy ők ketten mintha két párhuzamos világban élnének. Az amerikai elnök nem csak arról beszélt, hogy nem kell figyelni a végítélet prófétáira, 25 százalékos vámokkal fenyegette meg az EU-t, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni. Felszólalt Soros György is, aki bejelentette, hogy egy új egyetemi hálózatot alapít, az Open Society University Network az oktatást és a kutatást fogja integrálni felsőoktatási intézmények között szerte a világban.

Ami a környezetvédelmet illeti, van miről gondolkoznunk nem csak globálisan, hanem egyéni szinten is. A legújabb kutatások például arra jutottak, hogy a ruhák ökológiai lábnyomának jelentős részét nem a gyártás, hanem az otthoni mosás és szárítás adja.

Arról is bemutattak egy kutatást a héten, hogy a magyar vendéglátósok nem tudják kiváltani az egyszer használatos műanyagokat. De lehetnek jó példák is, ha nem is egyéni, legalább városi szinten: Szegeden termálvízzel fűtik pár éven belül majdnem a fél várost, ehhez nem kellett más, csak az önkormányzati akarat, egy szakmai csapat és egy tőkeerős vállalkozó.

A hét képe: a tatai Tóvároskert vasúti megállóhely felújított lépcsője, amelynek minden foka más magasságú és más irányba lejt.

Közzétették 2019 legutolsó adatait a munkahelyteremtési támogatásokról, így megtudtuk, hogy a kormány alaposan belehúzott a támogatások osztogatásába, egy hónap alatt épp tíz cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot. Így százmilliárd forint fölé ment a 2019-ben megítélt munkahelyteremtési támogatások összege, ami újabb rekord.

A támogatott cégek összesen 6686 új munkahely létrehozását vállalták, vagyis egy munkahelyet átlagosan 15,7 millió forinttal támogatott a kormány. A legtöbb pénzt a Mol kapta, a cégnek 11,7 milliárd forint jutott 172 munkahelyre. A német Continental 10,6 milliárdot szerzett, de erre 450 munkahelyet vállalt. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.

Hat forgatókönyvet készített a kormány, hogy a mostani 60-ról 2030-ra 90 százalékra emeljék a villamos energia előállításának karbonsemleges részét. Az energiastratégia szerzői egyértelműen arra a forgatókönyvre voksolnak, amely úgy számol, hogy a mostaninál több szélerőmű nem lesz, viszont annyival több napelem épül.

Egy apróság azonban hibádzik a számoknál: a paksi bővítés körülbelül 4 ezer milliárd forintos költségét valamiért kihagyták, amikor azzal kalkuláltak, mennyibe kerülnének az egyes lehetőségek. Márpedig ha ezt is hozzáadjuk, akkor kiderül, hogy messze a Paks-mentes verzió lenne a legolcsóbb. Igaz, ekkor több áramot kellene importálni, és más megoldásra lenne szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Több alvó cég beolvadását is bejegyezték Andy Vajna fő magyarországi társaságába, szinte napra pontosan egy évvel az üzletember halála után. A cégháló bonyolult, de a végén egyelőre egyetlen látható tulajdonosa van: Vajna Tímea.

A nyilvános cégadatok alapján úgy tűnik, Andy Vajna özvegye elállhatott attól a tervtől, hogy a 123 millió dollárt érő cégébe tulajdonosként bekerüljön egy amerikai cég és Vajna régi harcostársa, Samuel R. Falconello. De még így is csak azt mondhatjuk ki egészen biztosan: az elmúlt egy évben Vajna hagyatékával kapcsolatban több lett a kérdés, mint a válasz.

Eddig nagyjából 100 milliárd forintot költött el a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kormánypropagandára, és 2020 végéig a 133 forintot is meghaladhatja az összeg. A tárcát 2015-ben hozták létre, onnantól 2018-ig már pontos számokat ismerünk a kiadásokról, ehhez kell hozzátenni a tavalyi és az idei előirányzatokat. Ez pedig azt jelenti, hogy 2018-ben a teljes magyarországi reklámköltség 12 százalékát Rogánék adták. A pénz legnagyobb része Balásy Gyula két cégéhez, a New Land Media Kft.-hez és a Lounge Design Kft.-hez vándorolt.

Pár nappal később aztán Hadházy Ákos is számolni kezdett: a független országgyűlési képviselő szerint Balásy Gyula cégei tavaly összesen 58,6 milliárd forint értékben kaptak megbízást Rogánéktól, ennyi pénzért szerinte egy átlag magyarnak 20 ezer évig kellene dolgoznia.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?