szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az olasz kormány úgy döntött, megháromszorozza a járvány gazdasági hatásai ellen felszabadított összeget. A költségvetési hiány várhatóan a 3 százalékos tűréshatár fölé kúszik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Olaszország megháromszorozza, 25 milliárd euróra emeli az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására szánt összeget – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán.

Az Európai Unióban a koronavírus-fertőzéssel leginkább érintett és egyébként is meglehetősen eladósodott Olaszország kormánya a múlt héten 7,5 milliárd eurót szabadított fel a költségvetésből a gazdasági aktivitást élénkítő intézkedések finanszírozására. Az összeg egy részét a közvetlenül érintett vállalkozások és családok támogatására szánják.

Conte hangsúlyozta, hogy a múlt hét óta drámai mértékben kiszélesedett a járvány, az egész ország vesztegzár alá került, a gazdasági tevékenység jó része leállt, és a gazdaság a recesszió felé tart.

A járvány továbbra is az északi országrészre koncentrálódik, Lombardia tartományra, Emilia-Romagnára és Venetóra. Miután Lombardia az üzletek bezárására és a tömegközlekedés leállítására kérte a kormányt, a miniszterelnök közölte, hogy tovább szigoríthatják a mozgásszabadságot amúgy is drasztikusan korlátozó intézkedéseket, de minden új döntést alapos megfontolás előzi meg.

A rendkívüli költségvetési kiadások miatt bizonyosnak tűnik, hogy Olaszország államháztartási hiánya átlépi a 3 százalékos tűréshatárt.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter, aki a múlt héten 2,5 százalékra tette az idei évre várható hiány mértékét, nem közölt új célszámot szerdán egy parlamenti meghallgatáson. Annyit mondott, hogy szükség lehet európai uniós segítségre Olaszország terheinek enyhítésében, illetve hogy számít az Európai Központi Bank támogatására.

Gualtieri ésszerűnek nevezte azokat a várakozásokat, hogy a következő pár hónapban csökkenni fog a hazai össztermék (GDP). Ugyanakkor szerinte még "korai és nem helyénvaló" előrejelzést készíteni az idei GDP-növekedésről, a kormány majd áprilisban vizsgálja felül jelenleg érvényes prognózisát.

Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította Olaszországot gazdaságélénkítő igyekezetében: Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök és Paolo Gentiloni uniós gazdasági biztos a hét végén levélben tájékoztatta az olasz pénzügyminisztert arról, hogy a vírusellenes és gazdaságélénkítő intézkedésekre fordított összeget nem fogják figyelembe venni az Olaszország elleni túlzottdeficit-eljárásban, ha arra sor kerül.

Az olasz kormány a jelenleg még érvényes előrejelzése szerint 0,6 százalékos gazdasági növekedést vár 2020-ra. A Nemzetközi Valutaalap, amely szerint a következő pár évben az euróövezeti tagországok között Olaszország gazdasági növekedési üteme lesz a legalacsonyabb, 0,5 százalékos bővülést jósolt az idei évre. Mindkét prognózis még a járvány kitörése előtti időkből származik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett