szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minimum négy ponton sérti az Alkotmányt a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló rendelet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint, aki ezért az ombudsmanhoz fordult.

"A gödi ügy fenyegetést jelent nem csak a közvetlenül érintettek, a gödiek számára, de mindenkinek. Ez a kormányzati rablás új formája" - fogalmaz Szél Berandett független képviselő, aki úgy látja, minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló rendelet. Ezért az ombudmanhoz fordult - jelentette be a politikus a közösségi oldalán.

Szél szerint a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének semmi köze a járványhoz, teljesen szükségtelen és aránytalan lépés, alkotmányellenes tulajdonelvonásával pedig ellehetlenít egy települést és veszélyezteti annak működőképességét. "Magyarul minden létező ponton sérti a hazai jogrendet és számos tekintetben a nemzetközit is" - írja  a képviselő, hozzátéve, a járvány ürügyén, azt kihasználva és a felhatalmazással brutálisan visszaélve rabol ki Orbán egy települést és a nagyberuházói érdekeket érvényesíti agresszív módon, semmibe véve a helyi közösség demokratikus akaratát és a környezeti érdekeket. Mélyen antidemokratikus az egész és kristálytisztán mutatja azt is, mennyit is ér a Fidesz és KDNP "zöld fordulata".

Szél az ombudsmant és zöld helyettesét kérdezi arról, szerintük alkotmányos-e a lépés, tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak és arra is kíváncsi, hogy  hol tart az a tavaly márciusban kezdődött vizsgálat, ami a gödi beruházás kapcsán lakossági panaszra indult.

A kormány egy hete döntött arról, hogy a koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében kijelölhet különleges gazdasági övezeteket. Ezzel egyidőben arról is határoztak, hogy az első ilyen övezetet Göd területén hozzák létre, amely a Samsung gyárat és a környékét érinti. Az indoklás szerint a jelenlegi járványhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából lépett úgy a kormány, hogy a gyár legyen az első különleges gazdasági övezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Vállalkozás

Szinte senki sem tudott arról, mire készül a kormány Gödön

A Pest megyei önkormányzat sem - ez azután derült ki, hogy a városi és a megyei jegyző leült egyeztetni a Samsung SDI által befizetett iparűzési adó sorsáról. Lényegében a gödi önkormányzatot és a megyei közgyűlést is derült égből villámcsapásként érte a kormány döntése, hogy a gödi lett az első különleges gazdasági övezet az országban. A helyiek, hogy tiltakozzanak a város anyagi ellehetetlenítése ellen május 2-ig minden nap az utcára hajtanak. Így volt ez hétfő este is.