szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt hónapokban tudós emberek sokasága vizionálta, hogy korszakhatárhoz érkeztünk. Vége a globalizáció és a piac mindenhatóságának, a lokális szereplők felértékelődnek – jósolták. De számos érv gyengíti is az új világrend beköszöntének esélyét.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A járvány miatti bezárkózás megmutatta, milyen sérülékenyek azok az ellátási láncok, amelyek tízezer kilométerekről is percre pontosan szállították az alapanyagokat és alkatrészeket a különböző földrészek között. Csakhogy ez nem véletlenül alakult így: egyrészt olcsóbbá teszi a termelést, másrészt egyfajta békeprojektként működik – mondta az e heti HVG-nek a berlini German Marshall Fund of the United States kutatója, Hegedűs Dániel. Akik ilyen mértékben függenek egymástól, azok nem teszik kockára az együttműködést.

A járványban ugyanakkor kétségtelenül elmérgesedett a Kína és az Egyesült Államok közötti viszony, amely az amerikai elnök kereskedelmi háborújának köszönhetően már amúgy sem volt felhőtlen – hívta fel a figyelmet a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese, a Terror Háza Múzeum korábbi kutatási vezetője, Baranyi Tamás. Ám ha marad a hidegháborús hangulat, akkor az Egyesült Államoknak sem árt új szövetségeseket keresni.

A járvány katalizálóereje nem elég ahhoz, hogy a világrend alapjaiban megváltozzon. Történtek viszont olyan hangsúlyváltások, amelyek meghatározóak lehetnek a jövőben. A szakértelem például újra felértékelődött a populista narratívával szemben – magyarázza Hegedűs Dániel. A migráció fontos marad az életünkben, de az elmúlt hónapok világossá tették, hogy a folyamat menedzselhető. A válság azonban az eddigieknél is parancsolóbban hívja fel a figyelmet a mélyszegénységre. Újabb lendületet kapott a klímaváltozás elleni küzdelem is.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!