szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki nincs közvetlen életveszélyben, akkor a tartozás kiegyenlítésének másnapján már igénybe veheti a szolgáltatásokat.

Az új Tbj. (azaz a 2019. évi CXXII. törvény) módosítása úgy rendelkezik, hogy ha valaki hat hónapig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor a szolgáltatásokat nem tudja térítésmentesen igénybe venni.

Az Adózóna azt írja, hogy a fenti szabály kapcsán módosult a 217/1997. kormányrendelet, amely az érvénytelen tajszám tekintetében 2020. július 2-ától arról rendelkezik, hogy, ha egészségügyi szolgáltatás, például tb-támogatott orvosi ellátás, igénybevételekor érvényes a beteg tajszáma, de rendezetlen a jogviszonya (azaz piros lámpa jelenik meg), vagy a fenti 6 havi tartozás kapcsán érvénytelen a tajszáma (azaz barna lámpa jelenik meg), akkor az ellenőrzést végző szolgáltató köteles átadni az érintett személynek a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) honlapjáról letölthető értesítést.

Azaz mind piros, mind barna lámpa esetén fennáll a beteg/érintett személy tájékoztatásának a kötelezettsége.

A fenti kormányrendelet módosítása szerint, ha 6 havi tartozás miatt érvénytelen a tajszám, akkor is biztosítani kell a betegnek a sürgős szükség esetén nyújtandó ellátásokat és a mentést.

Sürgős szükség az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Az új Tbj. módosítása továbbá arról is rendelkezik, hogy mikor lesz újra érvényes a tajszám, ha az a fenti 6 havi tartozás kapcsán vált érvénytelenné.

A törvény erre vonatkozóan kimondja, hogy a tajszám érvényessége a tartozás megfizetésétől – vagy ha fizetési kedvezményt kapott az érintett személy, akkor annak engedélyezését követő naptól – kerül visszaállításra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
315 km/h a végsebessége az Audi RSQ8-R divatterepjárónak

315 km/h a végsebessége az Audi RSQ8-R divatterepjárónak

A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar

A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét