szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Parlament felmérése szerint a magyarok több mint ötödének gondjai vannak a számlák, hitelek kifizetésével, 15 százalékuk pedig barátaitól, családjától kért pénzt, hogy túlélje a válságot.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Sokkal súlyosabban érintette a magyarok anyagi helyzetét a koronavírus-járvány az uniós átlagnál – derült ki egy EU-s közvélemény-kutatásból. A felmérést 27 uniós tagállamban, közel 25 ezer megkérdezett részvételével végezték, Magyarországon több mint ezren válaszoltak a feltett kérdésekre.

A válaszokból érdekes kép rajzolódott ki arról is, mit gondolnak a magyarok az EU szerepéről, miközben a kormány folyamatosan az uniós válságkezelést hibáztatja. A megkérdezett magyarok 57 százaléka ugyanis egyetértett azzal, hogy az EU-nak nagyobb hatásköröket kellene adni olyan válságok megoldására, mint a koronavírus-járvány (teljesen 16, általában pedig 41 százalékuk értett egyet ezzel a kijelentéssel). Az EU-s átlag ugyanebben a kérdésben valamivel nagyobb, 68%.

Szintén eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy az Európai Uniónak kell-e a jelenleginél nagyobb pénzügyi eszközzel rendelkeznie a járvány következményeinek kezelésér. A magyaroknak mindössze 40 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre, míg az EU átlaga 56%.

A magyarok 42 százaléka szerint elég pénze van az uniónak a járványkezelésre, ez igencsak messze áll az uniós átlagtól, ami mindössze 30 százalék.

A felmérésben rákérdeztek arra is, mire költsék az uniós költségvetés forrásait, ebben nagyjából egyezik a véleményünk a többi tagországgal. A legtöbben a következőket említették:

  • egészségügy (EU 55, magyarok 53%)
  • gazdaság helyreállítása, vállalkozások támogatása (EU 45 magyarok 50%)
  • foglalkoztatás, szociális ügyek (EU 37 magyarok 38%)
  • klímavédelem, környezetvédelem (EU 36 magyarok 39%)
  • bevándorlás (EU 15, magyarok 14%)

Érdekesség viszont, hogy a magyarok többet költenének védelemre és biztonságpolitikára (27 százalékuk említette, míg az EU-s átlag 18%).

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az unióban élők egy része még nem is hallott a koronavírus-járványra válaszul hozott EU-s intézkedésekről. Mindössze 36 százalékuk van teljesen tisztában azzal, hogy mit tett az EU a járvány alatt, 41 százalékuk pedig ugyan hallott ilyenről, de nem tudja, mik azok.

Miközben a kormány folyamatosan bírálja Brüsszelt, érdekes fejlemény, hogy a magyarok az átlagnál elégedettebbek a járvány kezelésére hozott EU-s intézkedésekkel: az itthon megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy „eléggé elégedett”, szemben a 43 százalékos EU-s átlaggal.

Az igazi különbségek ott mutatkoztak ki, ahol a felmérés készítői arra kérdeztek rá, konkrétan hogyan érintette az egyes országok lakóit a koronavírus-járvány. A magyarok 43 százaléka azt válaszolta, hogy csökkent a jövedelme, ezt a tagországok összesítésében mindössze a 28 százalék. Szintén magasabb azoknak a magyaroknak az aránya (25%), akiknek a tervezettnél korábban hozzá kellett nyúlniuk a megtakarításaikhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért