szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg pénzből épül majd egy MotoGP-pálya Hajdúnánás mellett, de nem tudni, készült-e költség-haszon elemzés.

Jövőre kezdődik a MotoGP-pálya építése, melyre a 2021-es büdzsében már 21 milliárd forintot különítettek el, a teljes projekt azonban ennek a többszörösébe, 65 milliárd forintba fog kerülni – írta az mfor.hu. Eddig nem lehetett tudni, hogy a kormány pontosan hol tervezi azt felépíteni, de június közepén kiderült: a helyszín egy 17 ezres lélekszámú hajdúsági város, Hajdúnánás külterülete lesz.

Egy ekkora projekt esetében teljesen jogos és alapvető elvárás a költség-haszon elemzés. Ám a kérdésre, hogy ebben az esetben is készült-e ilyen, az illetékes államtitkár kitérő választ adott.

Vadai Ágnes, a DK képviselője szerette volna megtudni, készítettek-e ilyen elemzést vagy megvalósíthatósági tanulmányt, illetve arra is kíváncsi lett volna, hogy miért pont Hajdúnánás mellett tették le a voksukat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás válaszából azonban ezek nem derülnek ki. A parlament honlapján elérhető dokumentum szerint "a versenypálya korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető lesz, felépülésével egy újabb marketing és turisztikai értékkel gazdagodik Magyarország".

Ugyanakkor az kiderült, hogy "a beruházás munkahelyeket teremt, a megvalósítás alatt átmenetileg több mint négyezer, a pálya megnyitását követő években mintegy kilencszáz fő foglalkoztatására lesz lehetőség."

Vagyis a kormány elkölt arra 65 milliárd forintot, hogy végeredményben 900 munkahelyet hozzon létre. Ez fajlagosan rettentő drága pozíciókat eredményez, hiszen egy munkahely 72 millió forintjába fog kerülni a kormánynak. Hasonló számítást a kormány által támogatott beruházások és az általuk létrehozott munkahelyek vonatkozásában is szoktunk csinálni, ott átlagosan 10-15 millió forint körüli egy új munkahelyre vetített fajlagos költséget kapunk – írta az mfor.hu.

A 900 új munkahellyel a jelenlegi adatok alapján egyébként sokat javíthat a kormány a megye munkaerőpiacán, miközben csak kicsit nagyobb a munkanélküliségi ráta itt az országos átlagnál. Az első negyedévben országosan 3,7 százalékos volt a munkanélküliség, Hajdú-Bihar megyében pedig 4,2 százalék. A létesítmény tehát a munkanélküliek 8,6 százalékát tudná felszívni a piacról.

A Központi Statisztikai Hivatal első negyedévi adatai szerint 10 400 munkanélküli van Hajdú-Bihar megyében. Csak Hajdúnánáson egy másik - a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által kiadott - adatsora szerint a városban 544 a regisztrált álláskeresők száma jelenleg – olvasható az mfor.hu cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!