szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Két és fél éve kezdték meg az uniós tagállamok a 2020 utáni agrárpolitika tárgyalását, az utolsó egyeztetés két és fél napig tartott. A kompromisszum értelmében a tagállamok vállalták a magasabb szintű környezetvédelmi célok elérését, az ehhez szükséges szigorúbb feltételeket. A megvalósítás során azonban nagyfokú rugalmasságot élvezhetnek a termelők.

Szerdán hajnalban az uniós tagállamok agrárminiszterei megegyezésre jutottak a közös agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformcsomagjáról. A KAP jelenlegi szabályai 2020. december 31-én járnak le. Átmeneti szabályokkal kell felváltani mindaddig, amíg a Parlament és a Tanács meg nem állapodik, az Európai Parlament ezen a héten tárgyal a kérdésről és pénteken este várható a végső álláspontjának elfogadása.

A téma jelentőségét mutatja, hogy a közös agrárpolitika az EU 2020-as költségvetésének 34,5%-át teszi ki, ez 58,12 milliárd eurót jelent. A KAP költségvetésének mintegy 70 százaléka hat-hét millió uniós gazdaság jövedelmét támogatja.

A tagállamok által elfogadott közös álláspont határozott kötelezettségvállalást fogalmaz meg a magasabb környezeti ambíciók elérése iránt olyan eszközökkel, mint a kötelező ökoszisztémák (ez újdonság a jelenlegi szabályozáshoz képest) és a szigorúbb feltételrendszer. Különösen azért, mert a mezőgazdaság az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 29 százalékáért felelős Európában. A gazdálkodók azzal a feltétellel kapnak pénzügyi támogatást, hogy az éghajlat és a környezet számára előnyös gyakorlatokat alkalmaznak. Például az imént említett “ökoszisztémák” bevezetésének támogatására a költségvetés 20 százalékát különítették el. Ez a keret a közvetlen kifizetések részét alkotja, de attól elhatároltan működik majd. Ugyanakkor rugalmasságot is biztosít a program mindezek elérése érdekében. Például az ökoszisztémák számára kétéves kísérleti szakaszt vezetnek be, a tagállami hatóságok pedig a pénzek elosztásakor mérlegelhetnek a különböző zöld gyakorlatok figyelembe vétele alapján.

Magyarország "megharcolt" a kompromisszumért

Nagy István agrárminiszter videóüzenetben jelentette be a megállapodást, hangsúlyozva, hogy “megharcoltunk érte”. Utóbbit nem részletezte, a 45 másodperces videóban arról tesz említést, hogy már a megállapodás közelében “egyszer csak asztalra került egy olyan javaslat, ami teljesíthetetlen feltételeket írt volna elő a kis gazdaságok számára. Ezt nem hagyhattuk!” – jelentette ki a miniszter. Hogy ez mi volt, azt nem részletezte.

Az Európai Tanács tájékoztatása alapján azt viszont tudjuk, hogy a kisebb gazdálkodókat is magasabb környezetvédelmi előírások kötik majd. Ugyanakkor megsegítésük érdekében egyszerűsített ellenőrzéseknek vetik őket alá, csökkentve az adminisztratív terheket.

Az új megállapodás támogatásrendszere biztosítja a környezetünk, a teremtett világunk megőrzését és a gazdáink versenyképesség termelését. A feltételek adottak, jó munkát kívánok!

– összegezte véleményét Nagy István. Amennyiben az Európai Parlament is elfogadja saját tárgyalási pozícióját, megindulhatnak az intézményközi egyeztetések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak