szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egymillió eurót fogadott el Bogdan Olteanu azért, hogy győzze meg a kormányt, ki legyen a Duna-delta kormányzója – mondta ki jogerősen is a bíróság.

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt Bogdan Olteanut, a román képviselőház volt elnökét, a Román Nemzeti Bank egykori kormányzóhelyettesét.

A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy 2008-ban a képviselőház elnökeként egymillió euró kenőpénzt fogadott el Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől azért, hogy járjon közbe a liberális kormány tagjainál és győzze meg őket, hogy egy ismert rádióst, Liviu Mihaiut nevezzék ki a Duna-delta kormányzójává. A Duna-delta Románia egyik legismertebb természetvédelmi övezete, népszerű turistaközpont.

Az ügyészség szerint a csúszópénzt egy ciprusi bankból utalták át egy amerikai vállalat bulgáriai számlájára, ahonnan három részletben vették ki készpénzben, és vitték el Bogdan Olteanu irodájába. A román sajtó szerint Mihaiutól a kinevezésért cserébe két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantut többször is elítéltek sikkasztásért és pénzügyi bűncselekményekért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját